Članak

Velika Britanija nakon May: Prvi dan novog premijera

(Patria) - Britanska premijerka Theresa May u Buckinghamskoj palati je uručila ostavku Kraljici Elizabeti II.

(Patria) - Britanska premijerka Theresa May u Buckinghamskoj palati je uručila ostavku britanskoj kraljici Elizabeti II.

May je posljednjeg dana na premijerskoj poziciji odgovarala na pitanja zastupnika u Donjem domu Parlamenta, napominjući da će nakon 21 godinu ponovo biti parlamentarka.

Istakla je da je premijerska funkcija za nju predstavljala 'najveću čast', te je budućem premijeru Borisu Johnsonu i njegovom timu poželjela mnogo sreće u budućem radu.

Novoizabrani premijer Boris Johnson je odmah nakon imenovanja pokazao odlučnost u pogledu realizacije Brexita tako što je otpustio više od pola kabineta Therese May, imenujući novi tim koji javnost smatra tvrdom linijom Brexitovaca.

Tako je nekadašnju državnu sekretarku koju je svojevremeno smijenila Theresa May, Priti Patel, imenovao na poziciju ministrice unutrašnjih poslova, dok je Dominic Raab koji je također bio u prvom krugu utrke za poziciju lidera Konzervativne stranke, postao novi ministar vanjskih poslova.

Konzervativac pakistankog porijekla Sajid Javid koji je u utrci za lidera te stranke dospio na visoko 4. mjesto, postao je novi ministar finansija.

Na čelu Donjeg Doma bit će Jacob Rees-Mogg, također 'Brexitovac' inače predsjedavajući Evropske grupe za istraživanje koji je predvodio inicijativu za smjenu Therese May.

Najveći Johnsonov rival u utrci za prvu poziciju, Jeremy Hunt, također je dotaknut 'čistkom' – njemu je kao dosadašnjem ministru vanjskih poslova ponuđena pozicija ministra odbrane što je ovaj očito smatrao nazadovanjem pa je poziciju – odbio.

Dominic Cummings, kontroverzni direktor kampanje Vote Leave (Glasaj za izlazak), imenovan je za premijerovog višeg savjetnika, što je šokiralo čak i Johnsonove bliske suradnike.

Bivši ministar odbrane Gavin Williamson bit će novi ministar obrazovanja uprkos činjenici da ga je prije samo tri mjeseca smijenila Theresa May zbog sumnje u curenje povjerljivih sigurnosnih informacija.

Johnson i dalje insistira da će realizirati Brexit do 31. oktobra, bez dalje odgode. 'Britanski narod je dovoljno čekao. Vrijeme je za djelovanje, za odlučivanje, za čvrsto vođstvo kako bi unaprijedili ovu zemlju', tvrdi novi premijer koji je također obećao da će zaposliti dodatnih 20.000 policajaca, reducirati vrijeme čekanja u redu za liječnika opće prakse, poboljšati stanje u bolnicama, te povećati budžet za đake u školama.

 

 

#Svijet