Članak

Macron - Iran: Poštivanje nuklearnog sporazuma i smanjenje tenzija u Zaljevu

(Patria) – Predstavnici ministarstva inostranih poslova Francuske sugerirali su izaslaniku Irana da bi se zvanični Teheran morao vratiti u okvire nuklearnog sporazuma.

(Patria) – Predstavnici ministarstva inostranih poslova Francuske sugerirali su izaslaniku Irana da bi se zvanični Teheran morao vratiti u okvire nuklearnog sporazuma, te poduzeti neophodne korake kako bi se smanjile tenzije u Zaljevu.

Rečeno je to prilikom susreta zamjenika ministra vanjskih poslova Irana Abbasa Araghchija i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji nastoji inicirati pregovore između Teherana i Washingtona.

Araghchi je bio glavni iranski predstavnik u toku pregovora koji su vodili potpisivanju nuklearnog sporazuma 2015. godine između Irana, SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Kine i Rusije.

U okviru sporazuma Iran je pristao reducirati i ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za relaksaciju ekonomskih sankcija od strane zapada.

U saopćenju francuskog ministarstva vanjskih poslova kaže se da je svrha sastanka bila da se 'izaslanik predsjednika Irana podsjeti na to da od Irana očekujemo da se brzo vrati obavezama koje proističu iz Bečkog sporazuma, kao i da poduzme neophodne korake na smanjenju tenzija'.

 

#Svijet