Članak

'Krajnje ozbiljna situacija': Ruski avion ušao u zračni prostor Južne Koreje

(Patria) – Borbeni avioni Južne Koreje ispalili su više od 300 pucnjeva na rusku vojnu letjelicu u utorak ujutru nakon što je u dva navrata ušla u južnokorejski zračni teritorij.

(Patria) – Borbeni avioni Južne Koreje ispalili su više od 300 pucnjeva na rusku vojnu letjelicu u utorak nakon što je u dva navrata ušla u južnokorejski zračni prostor.

Zvanični južnokorejski vojni izvori navode u saopćenju da je ruski komandni i kontrolni vojni avion A-50 dva puta ušao u zračni prostor u blizini istočne obale Južne Koreje.

Incident se desio tokom zajedničke vojne vježbe Rusije i Kine. Dva kineska bombardera H-6 su nekoliko sati ranije proletjela pored južnokorejske identifikacijske zone, zajedno sa dva druga ruska vojna aviona.

Kao odgovor, Južna Koreja je mobilizirala F-15 i KF-16 avione i ispalila 360 upozoravajućih pucnjeva u blizinu ruske letjelice.

Ovo je prvi put da je strana zemlja ušla bez odobrenja u zračni prostor Južne Koreje.

Direktor južnokorejskog Nacionalnog ureda za sigurnost, Chung Eui-yong kazao je da poslao 'snažnu' poruku ruskim vlastima u vezi s incidentom. 'Situaciju smo shvatili vrlo ozbiljno, i ako se ovako nešto ponovi, poduzećemo čak i oštrije mjere', kazao je Chung.

 

 

 

#Svijet