Članak

Reakcija devet profesora UNSA na istupe Jasmina Velagića

Profesori navode da prateći aktivnosti Sindikata u medijima vide da je Velagić "vrlo angažovan u zaštiti rukovodilaca".

SARAJEVO, (Patria) - Devet profesora Univerziteta u Sarajevu Nabil Naser, Jasmina Alajbegović, Mirsad Kacila, Mirza Bišćević, Kemal Dizdarević, Zelija Velija, Ismet Gavrankapetanović, Sanko Pandur i Adnan Hadžimuratović danas su uputili otvoreno pismo kao rekaciju na stavove predsjednika Sindikata UNSA Jasmina Velagića. Profesori navode da je to što radi Velagić „izdaja sindikalne borbe svojih drugova kolega“.

"Inspekcije naše države, sudovi, ombudsmeni za ljudska prava, visoki predstavnik su stali uz zakon i svojim rješenjima i odlukama nas zaštitili. Samo Sindikat Univerziteta, odnosno gospodin Velagić nikada nijednom riječju nije smio kazati nijednu riječ u našu zaštitu.  A naš je Sindikat i prvi pozvan da štiti grubo povrijeđena prava iz radnih odnosa", navodi se u pismu.

Profesori navode da prateći aktivnosti Sindikata u medijima vide da je Velagić "vrlo angažovan u zaštiti rukovodilaca".

"Sa rezignacijom možemo primijetiti da nikada nijednom riječju niti Sindikat niti Velagić nisu stali u zaštitu protjeranih profesora s Medicinskog fakulteta koji su grubom povredom zakona, a zbog drugačijeg mišljenja, udaljeni s Univerziteta. Valjda prvi put u povijesti Sindikat, odnosno gospodin Velagić, brane one koji su protjerivanje uradili, a ne štiti obespravljene koji su izbačeni s Univerziteta", navodi se u pismu devet profesora koji vode pravnu brobu za povratak u nastavni proces na Medicinski fakultet u Sarajevu.

#BiH