Članak

"Turski tok" uništio stotinjak vinograda u Srbiji, vlasnicima niko ništa nije rekao

Vinogradar Gradimir Pešić kaže da je zemlja na trasi "Turskog toka" u posjedu njegovih predaka više od 200 godina.

SARAJEVO, (Patria) - Desetine srbijanskih poljoprivrednika iz Ćuprije i okoline podnijelo je prijave protiv izvođača radova na gasovodu "Turski tok" tvrdeći da su im imanja uništena bez obavještenja i najave i da šteta još nije procijenjena.

I nije samo nadoknada u pitanju, tvrde, već su tu i emotivni razlozi. Razumiju važnost projekta, ali nije lako rastati se od vinograda ili voćnjaka koji je generacijama u posjedu porodice, javlja RTS.

Familiji Pešić iz Ćuprije bukvalno preko noći uništeno je između 500 i 600 čokota vinove loze na trasi budućeg gasovoda "Turski tok", a da ih niko prije toga nije usmeno ili pismeno obavijestio, uradio procjenu vrijednosti zasada ili donio papir o eksproprijaciji.

"Svaka parcela ima vlasnika u katastru, trebalo je pozvati ljude, objasniti situaciju, niko se ne bi suprotstavljao. Maleni jedan Pešićev vinograd da zaustavi državni projekat kakav je gasovod kroz Srbiju, ali prosto je trebalo obavijestiti ljude", rekao je Miroslav Pešić za RTS.

Oni su vinograd obrađivali i ulagali u njega i kažu nisu jedini jer je na tom potezu uništeno najmanje stotinu imanja.

"Svaka parcela ima vlasnika u katastru, trebalo je pozvati ljude, objasniti situaciju, niko se ne bi suprotstavljao. Maleni jedan Pešićev vinograd da zaustavi državni projekat kakav je gasovod kroz Srbiju, ali prosto je trebalo obavjestiti ljude", kaže Miroslav Pešić.

U opštini Ćuprija u više navrata su naglašavali da će svi vlasnici imanja na trasi gasovoda biti obeštećeni. Priznaju da je bilo i grešaka na trasi u Supskoj, jer se radilo po starom projektu, a ne po novom.

Na insistiranje opštine trasa gasovoda je nedavno promijenjena jer je prvobitno išla kroz buduću industrijsku zonu.

#Region