Članak

Protesti u Hong Kongu prerasli u pokret za demokratiju

(Patria) – Policija i demonstranti se pripremaju za novi talas protesta u Hong Kongu u nedjelju, nakon gotovo dva mjeseca nemira na autonomnoj teritoriji Kine.

(Patria) – Policija i demonstranti se pripremaju za novi talas protesta u Hong Kongu u nedjelju, nakon gotovo dva mjeseca nemira na autonomnoj teritoriji Kine.

Protesti koji su se u početku ticali prijedloga zakona o ekstradiciji, prerasli su u širi demokratski pokret.

Građani zahtijevaju permanentno povlačenje prijedloga zakona o ekstradiciji u Kinu umjesto tek 'suspendiranja' prijedloga kako je to nazvala lider Hong Konga Carrie Lam. Također zahtijevaju njenu ostavku jer smatraju da usko sarađuje s Beijingom a protiv interesa Hong Konga, kao i demokratske reforme koje uključuju i direktne izbore.

U pripremi za najavljeni protestni marš, policija koja je prethodno upozorila na vjerovatnoću nasilja, postavlja vodene barijere oko svog sjedišta, kao i sigurnosni obruč oko kompleksa vladinih zgrada. Dan prije protesta, policija je otkrila oko 2 kg 'izuzetno moćnog' ručno rađenog eksploziva, kao i kiselinu, bombe, noževe i metalne palice.

U kineskom državnom listu Global Times kaže se da 'Kina neće dopustiti ekstremistima i vanjskim snagama da sruše pravni sistem Hong Konga i dovedu grad u začarani krug nasilja'.

Bivša britanska kolonija Hong Kong vraćen je Kini 1997. u okviru sporazuma koji nalaže da grad zadrži visoku razinu autonomije spram unutrašnjosti, sa neovisnim pravosuđem i slobodom medija, i sloganom 'jedna zemlja, dva sistema'.

Međutim, tokom vremena utjecaj zvaničnog Beijinga se povećavao; nestale su neovisne prodavnice knjiga, pro demokratski političari su diskvalificirani, a aktivisti zatvoreni, piše britanski Guardian.

Građani će marširati do zgrade suda Hong Konga u centru grada, što očituje još jedan zahtjev – sudsku istragu policije zbog upotrebe gumenih metaka, suzavca i palica na nenaoružane demonstrante tokom proteklih sedmica.

 

 

 

#Svijet