Članak

Operacija Valkira: Angela Merkel odala počast generalu koji je pokušao atentat na Hitlera

(Patria) – Njemačka kancelarka Angela Merkel odala je počast vojnim oficirima koji su planirali atentat na Hitlera prije 75 godina.

(Patria) – Njemačka kancelarka Angela Merkel odala je počast vojnim oficirima koji su pokušali atentat na Hitlera prije 75 godina.

Grupa oficira na čelu sa pukovnikom Clausom von Stauffenbergom planirali su atentat na Hitlera 1944. godine, kao i državni udar kojim bi svrgnuli s vlasti nacističku stranku.

Obraćajući se na obilježavanju godišnjice atentata, kancelarka je kazala da su se (oficiri) 'prateći svoju savjest dokazali istinskim patriotama', te je dodala da nas njihov primjer 'potiče da budemo budni i konfrontiramo rasizam i nacionalizam u svim njihovim oblicima'.

Njene riječi dolaze u vrijeme rasta desničarske Alternative za Njemačku (AfD) koja je postala najveća opoziciona stranka u parlamentu sa 91 od 709 mjesta.

Prije 75 godina, njemački oficir von Stauffenberg uputio se s kolegama na vojnu konferenciju s Hitlerom u 'Vučjoj jazbini', Hitlerovom prvom vojnom sjedištu na istočnom frontu (današnja Poljska), s bombom u akten tašni.

Plan se sastojao u tome da se von Stauffenberg nakratko napusti sastanak s isprikom da ide u kupatilo, gdje bi aktivirao bombu koju bi postavio u blizini Hitlera.

Bomba je uistinu eksplodirala i pritom ubila četiri osobe, ali se Hitler izvukao s manjim povredama jer je bio zaklonjen nogom velikog konferencijskog stola.

Von Staufenberg i njegove kolege koje su s njim planirale napad su pogubljeni unutar nekoliko sati od napada, nakon čega je ubijeno oko 5.000 pripadnika vojske u 'čišćenju' redova njemačke armije.  

Hitler je izvršio samoubistvo nakon manje od godinu dana dok su se saveznički tenkovi približavali Berlinu, piše Euronews.

#Svijet