Članak

Iran zaplijenio britanski tanker u Hormuškom tjesnacu, Hunt 'krajnje razočaran'

(Patria) – Britanski tanker i još jedno plovilo povezano sa Velikom Britanijom zaplijenjeni su u Hormuškom tjesnacu u petak, izjavio je britanski sekretar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

(Patria) – Britanski tanker i još jedno plovilo povezano sa Velikom Britanijom zaplijenjeni su u Hormuškom tjesnacu u petak, izjavio je britanski sekretar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

Iranska novinska agencija Fars izvijestila je u subotu da se britanski tanker sudario sa ribarskim čamcem prije nego što je zadržan od strane Irana u petak. U izvještaju se kaže i da je cjelokupna posada tankera koja broji 23 pripadnika, prebačena u luku Bandar Abbas i nalazi se na tankeru gdje će biti zadržana do kraja istrage.

Iranska Revolucionarna garda objavila je video koji prikazuje glisere dok okružuju tanker Stena Impero, nakon čega vojnici s maskama i automatskim puškama iskaču iz helikoptera na palubu tankera.

Velika Britanija je osudila zapljenu tankera nazvavši je 'neprijateljskim činom', odbacujući objašnjenje Teherana da je tanker zaplijenjen jer je učestvovao u nezgodi, piše Guardian.

Stena Bulk, kompanija u čijem vlasništvu je tanker Stena Impero, tvrdi da su tokom prolaska kroz Hormuški tjesnac tankeru prišli 'neidentificirani čamci i helikopter' te nisu bili u mogućnosti kontaktirati plovilo koje se zaputilo prema Iranu.

Na tankeru Stena Impero sa britanskom zastavom nije bilo britanskih državljana.

Iranska Revolucionarna garda izdala je saopćenje u kome se kaže da je tanker s britanskom zastavom zadržan zbog 'kršenja međunarodnih propisa', kao i to da će biti zadržan na iranskoj obali radi pravne procedure, piše Euronews.

Ured za vanjske poslove Velike Britanije saopćio je da drugo plovilo koje je zadržao Iran nosi zastavu Liberije.

Hunt je zapljenu nazvao 'neprihvatljivom', navodeći da je 'održavanje slobode navigacije od suštinske važnosti kako bi se svi brodovi slobodno i sigurno kretali regionom'. On je izvijestio da je britanski ambasador u Teheranu u kontaktu sa tamošnjim ministarstvom vanjskih poslova 'kako bi riješili situaciju, a usko sarađujemo i sa našim međunarodnim partnerima'.

Hunt je iranskom ministru vanjskih poslova Mohammadu Javadu Zarifu putem telefona izrazio 'krajnju razočaranost' potezom Irana, a zamjenik iranskog ambasadora u Londonu pozvan je u sjedište britanske vlade povodom incidenta.

Odnosi između Irana i Zapada su sve napetiji što se očituje u porastu incidenata koji se uglavnom dešavaju u Hormuškom tjesnacu koji je ključna strateška tačka globalne trgovine naftom.

 

#Svijet