Članak

Vučić: Haradinajeva ostavka politički trik, nema razloga za euforiju

Smatra da razloga za euforiju nema.

(Patria) - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je ostavka Ramuša Haradinaja politički trik kojim on želi da dobije još veću popularnost na Kosovu. Vučić naglašava da Srbija na ovaj događaj mora da reaguje smireno, odmjereno, trezveno i bez bilo kakve euforije, javljaju srbijanski mediji.

"Mi razumijemo i očekivanja i potrebu našeg naroda za zadovoljenjem pravde, naših ljudi koji su trpjeli stigmu krivca i jedinih odgovornih za sve što se zbivalo na prostoru bivše Jugoslavije i zato razumijem neku vrstu zadovoljstva zbog poziva Ramušu Haradinaju na saslušanje, a zbog činjenice da je osumnjičen za ratne zločine" kazao je Vučić na konferenciji za novinare.

Smatra da razloga za euforiju nema.

"Mi smatramo da razloga za euforiju nema, ne zato što bilo šta pozitivno mislimo o Haradinaju, već zato što sagledavamo sve činjenice i sve posljedice koje dolaze poslije tog čina, a posebno kako će se odnositi i Albanci i međunarodna zajednica prema srpskom narodu i srpskoj zajednici na Kosovu", kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije kaže da će položaj Srba na Kosovu i Metohiji biti još teži nego do danas.

"Naime, dolazi do dodatne homogenizacije Albanaca, ekstremizacije njihovih stavova i još strašnije mržnje prema Srbima i srpskoj državi koje oni smatraju odgovornim za ono što se dešava Haradinaju", izjavio je Vučić.

On je naglasio da će Srbija zbog toga posvetiti "još veću pažnju opstanku i sigurnosti srpskog naroda na KiM". "Narod može da računa na svoju državu", rekao je.

O ostavci Haradinaja kaže da je "politički trik".

"Naime, ostavka Haradinaja je politički trik kojom on želi da dobije još veću popularnost, da porazi svoje protivnike, u kojima on postaje junak koji se bori za cjelovito Kosovo, a svi ostali nedostojni takvog vođe koji ih vodi u svjetlu budućnost. U isto vrijeme imate ćutanje o zločinima počinjenim prema srpskom i nealbanskom narodu, I oni o tome šute, a najviše se govori o političkim implikacijama", kazao je.

On je naveo i kako su predviđanja Srbije da će Haradinaj sljedeće sedmice otići u Hag te "da će ga pustiti nakon 48 sati, da će se vratiti kao veliki heroj albanskog življa na Kosovu".

"Njihov plan je da se sačekaju izbori, da iz tih izbora Ramuš Haradinaj i njegova politička partija izađu još snažniji. Haradinajeva računica je nešto drugačija, ali svejedno, kao što vidite, tu za Srbe mnogo mjesta nema, istovremeno i za dijalog s Beogradom", ocijenio je Vučić.

Suština je, prema njegovim riječima, da će se nastaviti "žestok pritisak na Srbiju". 

"I onda će reći, sada vi Srbi i Srbija morate da popuštate mnogo više nego što ste mislili ranije da popuštate jer to je jedini način kako možemo da dođemo do kompromisa i to je ono s čim ćemo se mi nesumnjivo suočavati", smatra Vučić. 

Vučić je kazao i kako će Srbija još više insistirati na nastavku dijaloga s Kosovom i ukidanju taksi. 

- Razgovarat ću s više lidera zapadnog Balkana o toj ideji na ujedinjavanju zapadnog Balkana u ekonomskom smislu, to je naša jedina nada za opstanak i jedina šansa da možemo ekonomski da napredujemo i čini mi se da to mnoge balkanske zemlje moraju razumjeti i uvjeren sam da mnogi lideri zapadnog Balkana to danas shvataju - kazao je Vučić. 

#Region