Članak

Ursula von der Leyen: Brexit bez sporazuma loše rješenje za obje strane

(Patria) – Novoizabrana predsjednica Evropske komisije izjavila je da bi Brexit bez sporazuma mogao imati 'ogromne negativne posljedice' i po Veliku Britaniju i EU.

(Patria) – Novoizabrana predsjednica Evropske komisije izjavila je da bi Brexit bez sporazuma mogao imati 'ogromne negativne posljedice' i po Veliku Britaniju i EU.

Ona također smatra da bi u tom slučaju Brisel trebao pružiti podršku zemljama poput Irske koje bi bile prve na udaru takvog ishoda.

U ekskluzivnom razgovoru za britanski Guardian, von der Leyen je kazala da bi sporazum zaključen između Therese May i pregovarača za Brexit ispred EU, Michaela Barniera, trebao ostati temelj za bilo kakve buduće razgovore.   

'Ne želimo Brexit bez sporazuma, bio bi to loš ishod za obje strane. Imamo dobar sporazum o povlačenju, kazala je von der Leyen.

Oba pretendenta na poziciju britanskog premijera, Boris Johnson i Jeremy Hunt obećali su nastavak pregovora s EU s ciljem sporazuma o izlasku.

Za postojeći sporazum o povlačenju von der Leyen tvrdi da 'nije mrtav': 'To je dobar sporazum, pregovaran po pravilu i u skladu sa crvenim linijama koje je povukla britanska vlada'.

Ponovila je raniju izjavu da bi EU trebala razmotriti produžetak sadašnjeg roka za Brexit od 31. oktobra, ako za to postoje 'dobri razlozi'.

- Moramo postići 'uredan' Brexit. I zato, ako postoje dobri razlozi za produžetak roka od strane naših britanskih prijatelja, otvorena sam da ih saslušam, kazala je nova komesarka i dodala da bi 'bilo pogrešno posmatrati Brexit kao kraj nečega. Način na koji iznesemo Brexit će odrediti naš budući odnos s našim susjedom Velikom Britanijom. Najveći interes za obje strane je ispravan i dobar početak naših budućih odnosa, izjavila je Ursula von der Leyen u razgovoru za Guardian.

 

#Svijet