Članak

Vukanović za NAP: Neizvjesna podrška NSRS Dodikovom zaključku

"Očekujem da poslanici iz većine tokom rasprave shvate da se trebaju usprotiviti tome. Mada, oni su kukavice, pa ćemo vidjeti šta će se desiti", rekao je Vukanović za Patriju.

SARAJEVO, (Patria) - Mislim da bi se nakon rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske moglo desiti da i poslanici vladajuće većine glasaju protiv Dodikovog zaključka. 

Potvrdio je to za Agenciju Patria Nebojša Vukanović, narodni poslanik SDS-a u NSRS. Iz SDS-a su ranije najavili da će biti protiv Dodikovog zaključka, a isto je učinio i dio poslanika PDP-a.

"Očekujem da poslanici iz većine tokom rasprave shvate da se trebaju usprotiviti tome. Mada, oni su kukavice, pa ćemo vidjeti šta će se desiti", rekao je Vukanović za Patriju.

Podsjećamo, u Banja Luci će u 12 sati početi posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, na kojoj će se zastupnici izjasniti o "Prijedlogu odluke o potvrđivanju Dodikove izjave o Zaključku o zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna - Pelješac, koja je veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske". 

Predsjedništvo BiH na sjednici u utorak je s dva glasa za i jednim protiv, donijelo zaključak kojim se Hrvatsku poziva da zaustavi izgradnju mosta Pelješac te da razgovorom riješi sva otvorena pitanja jer BiH ima pravo na pristup otvorenom moru. Ukoliko se to ne dogodi, BiH će pokrenuti postupak mirenja, a ukoliko bude potrebno, pokrenut će postupak pred Međunarodnim sudom za pravo mora. Za takav zaključak glasali su članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović dok je predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik bio protiv toga. Dodik se pritom pozvao na pitanje vitalnog nacionalnog interesa. 

Pravni ekspert Muharem Cero ocjenio je ranije za Novinsku agenciju Patira da Dodik u konkretnom slučaju nema ustavno pravo na pokretanje vitalnog entitetskog interesa.

#BiH