Članak

Počinje izrada idejnog projekta za plinovod iz Hrvatske prema BiH

Odobrenje se odnosi na izradu Idejnog projekta i tenderske dokumentacije po pravilima EBRD-a i isti je dodjeljen konzorciju Mott MacDonald u okviru CONNECTA projekta.

SARAJEVO, (Patria) - Generalni direktorat za politiku susjedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR, Brisel) odobrio je početak mplementacije izrade Idejnog projekta za Južnu interkonekciju BiH – RH (Zagvozd – Posusje – Novi Travnik sa odvojkom za Mostar), saopćeno je u četvrtak iz BH-Gas. 

Odobrenje se odnosi na izradu Idejnog projekta i tenderske dokumentacije po pravilima EBRD-a i isti je dodjeljen konzorciju Mott MacDonald u okviru CONNECTA projekta.

„Projekat će biti realizovan na bazi dodjeljenih grant sredstava u vrijednosti od oko 1 milion EUR, te će na bazi izrade ove dokumentacije za koju se očekuje da će biti okončana u 3. kvartalu 2020. godine BH-Gas započeti proceduru pribavljanja urbanističke saglasnosti, čime će se izjednačiti nivo dokumentacije koju je već izradila hrvatska kompanija Plinacro, i koja je za svoju dionicu konekcije prema BiH već 2018. godine izdejstvovala lokacijsku, odnosno urbanističku saglasnost“, saopćeno je iz BH-GAS-a, prenosi Patria.

Iz BH-Gasa navode da ove aktivnosti nedvojbeno pokazuje posvećenost svih učesnika u ovom procesu da BiH obezbedi drugi ulaz prirodnog gasa u BiH i da time diverzifikuje svoje izvore i pravce snabdjevanja, kako bi svi potrošači u FBiH, a i čitavoj BiH imali potrebne količine prirodnog gasa i zajamčenu sigurnost snabdjevanja za sadašnje i buduće kupce ovog energenta. 

„Za vrijeme izrade Idejnog projekta, BH-Gas će uz saglasnost vlasnika, Vlade Federacije BiH aktivno sarađivati sa EBRD-om na obezbjeđenju kreditnih sredstava, kako bi gasovod bio izgrađen 2023./2024. godina“, navodi se u saopćenju.
 

#Biznis