Članak

Ursula von der Leyen je nova predsjednica Evropske komisije

(Patria) – Članovi Evropskog parlamenta podržali su kandidatkinju Ursulu von der Leyen u utrci za mjesto predsjednika Evropske komisije.

(Patria) – Članovi Evropskog parlamenta podržali su kandidatkinju Ursulu von der Leyen u utrci za mjesto predsjednika Evropske komisije.

Njemačka ministrica odbrane je prva žena na poziciji predsjednika Evropske komisije.

Od 733 glasa, von der Leyen je osvojila 383, samo 9 više od minimuma, te značajno manje od njenog prethodnika Jean-Claude Junckera koji je svojevremeno dobio 420 glasova podrške.

Nakon što je proglasila pobjedu, von der Leyen se obratila članovima parlamenta: 'Povjerenje koje ste mi ukazali je povjerenje koje ukazujete Evropi.'

Dodala je da njen posao odmah počinje i pozvala sve da rade 'zajedno i konstruktivno'.

Tokom izborne kampanje, Ursula von der Leyen je podijelila svoj stav o nekoliko pitanja od krucijalnog značaja za evropsku politiku.

U pogledu Brexita, kazala je da žali zbog ishoda referenduma ali ga poštuje, te da je otvorena za mogućnost produžetka roka izlaska Britanije iz EU koji je za sada 31. oktobar.

Kad je u pitanju okoliš, obećala je 'zeleni sporazum' za EU već u okviru prvih 100 dana u uredu, a podvukla je da želi da Evropa postane prvi neutralni kontinent u pogledu karbona do 2050.

Obećala je da će se založiti za fiskalnu politiku orjentiranu na razvoj, kao i oporezivanje velikih tehnoloških kompanija.

Ursula von der Leyen je još u toku izborne kampanje naglasila da bi mogla postati prva žena lider Evropske komisije, te je obećala spolnu ravnopravnost svog osoblja, piše portal Euronews.

#Svijet