Objavljeno u kategoriji Svijet na 17.11.2014 11:49:54

Njemačka kancelarka Angela Merkel zabrinuta odnosom Rusije prema Srbiji i BiH

Rusija steže obruč oko Srbije

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da predsjednik Rusije Vladimir Putin doveo u pitanje mir u Evropi krozzbog ruske aneksije Krima, piše bugarska novinska agencija, prenosi agencija Patria.

Govoreći nakon sastanka na vrhu G20 u Brisbaneu, Merkel izjavila je da je Zapad morao djelovati odlučno, jer je Putinova sloboda političke moći bila prijetnja drugim zemljama.

Ona je osudila rusku aneksiju Krima u martu, ističući da je u suprotnosti s međunarodnim pravom. Na marginama samita G20 Merkel i Putin su razgovarali, ali je ona mišljenja da Rusija politiku prema Ukrajini može primijeniti i prema zemljama poput Moldavije, Srbije i Gruzije.

Kako navodi njemački Der Spiegel, Merkel je rekla da je važno da Evropa i SAD primijene zajednički pristup. Ona je isključila vojnu intervenciju i da se mora tražiti diplomatsko rješenje problema. 

Der Spiegel objavio je povjerljive dokumente iz njemačkog Saveznog ministarstva vanjskih poslova koji ukazuju da je njemačka vlada uznemirena agresivnom antizapadnom politikom Rusije na Balkanu. Rusija pokušava stegnuti svoj obruč oko Srbije kroz blisku vojnu saradnju i isporuke ruskog plina. Prema Der Spiegelu, ruski pristup prema Bosni i Hercegovini je sličan onom prema Srbiju.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android