Članak

Predstavnički dom podržao rebalans budžeta i Prijedlog zakona o pravima boraca

Amandmani na Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica nisu prihvaćeni. 

SARAJEVO, (Patria) - Nastavljena je četvrta vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. 

U pauzi je zasjedao Kolegij ovog doma i odlučio da će nakon četvrte biti održana još jedna vanredna sjednica koja počinje u 19.30 sati. 

Predstavnički dom FBiH, nakon što je odbio četiri amandmana, podržao je rebalans Budžeta FBiH za 2019. godinu sa 55 glasova za, četiri suzdržana i 12 protiv. 

Podržan je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta FBiH za ovu godinu. 

Ovaj prijedlog dobio je podršku 60 zastupnika, suzdržano je bilo pet i protiv 15. 

Alma Kratina, predsjedavajuća Kluba DF-GS zatražila je pojedinačno izjašnjavanje nakon što zaključak da Vlada FBiH izdvoji tri miliona KM za podršku poljoprivrednoj proizvodnji nije dobio podršku u elektronskom glasanju. 

U pojedinačnom glasanju zaključak je prihvaćen za 52 glaza za, 22 suzdržana i sedam protiv. 

Amandmani na Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica nisu prihvaćeni. 

Prijedlog zakona o prvima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica dobio je podršku 73 zastupnika, suzdržanih je bilo četiri i tri protiv. 

Četvrta vanredna sjednica je time okončana, a odmah je počela nova vanredna sjednica ovog doma. 

Na dnevnom redu nove sjednice naći će se Prijedlog zakona o izmjenema i dopuni Zakona o električnoj energiji po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjeni Zakonao finansijskoj konsolidaciji privrednih društava, te Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i dopune Finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za ovu godinu, te Odluke o naćinu izvršavanja Rebalansa Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. 

Pred zastupnicima je i Prijedlog odluge o prihvatanju Sporazuma o zajmu između BiH i IBRD za ovu godinu. 

Posljednja tačka je Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Okvirnom sporazumu o zajmu između Razvojne banke Vijeća Evrope i BiH za realizaciju projekta “Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda”. 
 

#BiH