Članak

Započeli radovi na uređenju budućeg Muzeja 'Mersad Berber'

Bit će to reprezentativan objekt, na dvije etaže i na više od 450 kvadratnih metara

Započeli su radovi na uređenju prostora u najužem centru grada, u kojem će biti smješten muzej posvećen jednom od najznačajnijih bh. likovnih umjetnika, Mersadu Berberu. Radovi će se izvoditi fazno prema idejnom projektu priznatog bh. arhitekate Zlatka Ugljena. Grad Sarajevo i Općina Stari Grad na čelu sa Ibrahimom Hadžibajrićem osigurali su sredstva za prvu fazu u sklopu koje će biti izveden dio građevinsko-zanatskih, elektroinstalaterskih, hidroinstalaterskih i mašinskih radova.

Bit će to reprezentativan objekt, na dvije etaže i na više od 450 kvadratnih metara, u ulici Zelenih beretki br. 14, uređen po uzoru na muzeje u Beču, Barceloni i drugim evropskim metropolama, sa bogatim i golemim opusom Berberovih djela.

“Grad Sarajevo će dobiti još jednu instituciju kulture, koja će baštiniti djela našeg likovnog velikana Mersada Berbera. Vraćamo ga u njegovo Sarajevo, u kojem je kako je govorio zajedno sa svojom suprugom Adom, proživio najljepše godine“, istaknuo je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, te dodao da ćemo prebogatim fundusom budućeg muzeja obogatiti turističku ponudu kao i promovirati Sarajevo u Evropi i svijetu kao mjesto izuzetnog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.

Grad Sarajevo i Općina Stari Grad u partnerstvu sa Fondacijom „Mersad Berber“ pokrenuli su ovaj projekt poslije veoma uspješno održane retrospektivne izložbe ovog umjetnika u Vijećnici.

"Početak građevinskih radova na budućem Muzeju "Mersad Berber" u Sarajevu donosi veliku radost i ponos u cijelu moju obitelj. Tim povodom želim još jednom naglasiti veliku podršku ovom projektu od njegovog samog začeća i današnjeg otpočinjanja realizacije koju smo dobili od državnih i gradskih institucija, zatim gradonačelnika gospodina Skake i načelnika Općine Stari Grad gospodina Hadžibajrića. Zahvalni smo i našem proslavljenom prof. Zlatku Ugljenu koji je potpisnik arhitektonskog rješenja, a koje je bez naknade ustupio Fondaciji Mersad Berber. Nadam se što skorijoj realizaciji Muzeja kako bi u našem lijepom Sarajevu, zbirka iz ostavštine moga rahmetli oca dobila svoj trajni dom i bila dostupna svakome“, poručio je tim povodom Ensar Berber.

#Lifemagazin