Članak

Macron: Srbija i Kosovo su evropske zemlje, nacionalni ponos ne smije biti nasuprot kompromisu

Kada je riječ o pitanju Kosova, Macron je rekao da će Francuska biti potpuno spremna da podrži obnovu dijaloga i postizanje sporazuma između Srbije i Kosova.

SARAJEVO, (Patria) - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon razgovora sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom koji je trajao skoro tri puta duže nego što je predviđeno, da gotovo ni sa kim nije imao tako dug razgovor u četiri oka.

Vučić je zamolio francuskog predsjednika za pomoć u pronalaženju rješenja za kosovsko pitanje i evropske integracije Srbije. Macron poručuje da je Srbija velika evropska nacija te da Francuska podržava obnovu dijaloga sa Kosovom.

"Imali smo veoma dug razgovor, mislim da nikada ili gotovo ni sa kim nisam imao tako dug razgovor u četiri oka kao sa Macronom i moguće da nikada nisam imao tako otvoren i iskren razgovor", rekao je predsjednik Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije u Palati "Srbija".

PredsjednikFrancuske ponovio je svoj stav u vezi sa proširenjem Evropske unije, napominjući da Unija mora da se reformiše kako bi mogla da primi Srbiju i druge članice. Kako kaže, EU ne može da funkcioniše ovako kakva je sad sa 28 država.

"EU danas ne funkcioniše dobro i mislim da mi prvo treba da donesemo neke odluke kako bi bolje i brže donosili odluke i vi i mi treba da radimo paralelno i mislim da Evropa treba da se reformiše paralelno sa reformama koje provodi Srbija kako bi bila spremna da je primi", istakao je Makron. 

Kada je riječ o pitanju Kosova, Macron je rekao da će Francuska biti potpuno spremna da podrži obnovu dijaloga i postizanje sporazuma između Srbije i Kosova.

"Da nemamo unilateralne poteze ni sa jedne strane. Događaji od poslednjih nekoliko mjeseci nas zabrinjavaju, a odluke suprotno sporazumima moraju biti ukinute", dodao je francuski predsjednik. 

Prema riječima Macrona, neke vanjske sile žele da se ne nađe sporazum.

"Ono što ja znam je da Evropa nešto što je komleksno. Srbija i Kosovo su evropske države i to treba da se prevede u Evropu a ne da nacionalni ponos okrene leđa kompromisu", poručio je francuski predsjednik.

#Region