Članak

Erdogan: Trump može zaustaviti sankcije protiv Turske zbog nabavke naoružanja od Rusije

(Patria) – Američki predsjednik Donald Trump ima ovlaštenje da zaustavi sankcije protiv Turske zbog nabavke odbrambenog sistema S-400, izjavio je turski predsjednik Tayyip Erdogan u nedjelju.

(Patria) – Američki predsjednik Donald Trump ima ovlaštenje da zaustavi sankcije protiv Turske zbog nabavke odbrambenog sistema S-400, izjavio je turski predsjednik Tayyip Erdogan u nedjelju.

Komentari turskog predsjednika dolaze dva dana nakon što je članica NATO Saveza, Turska, zaprimila prvi dio nabavke naprednog odbrambenog sistema S-400 unatoč upozorenjima Washingtona da bi taj potez mogao potaći američke sankcije.

Trump je izrazio razumijevanje za poziciju Turske prilikom susreta sa Erdoganom na samitu G20 u Japanu prošlog mjeseca, rekavši da je Turska nabavila S-400 od Rusije jer im ranija američka administracija nije željela prodati odbrambeni sistem Patriot.

'Mislim da Trump nije istog mišljenja kao oni oko njega, što je i pokazao pred svim svjetskim medijima. Nabavka S-400 ne znači da se spremamo za rat. Pokušavamo garantirati mir i našu nacionalnu sigurnost.'

Uprkos Trumpovom stavu, američka administracija je izjavila prošle sedmice da planira djelovati u pogledu nabavke S-400.

Stav američke administracije očituje se u izjavi državnog sekretara Mike Pompea u nedjelju 'da zakon zahtijeva sankcije i siguran sam da ćemo primijeniti zakon, te da će i predsjednik Trump postupiti po zakonu.'

Američki zvaničnici su također nagovijestili da bi Turska pored sankcija mogla biti izuzeta iz programa F-35 borbenih aviona, što u praksi znači da više ne bi bila dio procesa proizvodnje niti bi bila u stanju nabaviti te letjelice.

Pentagon smatra da bi S-400 predstavljali prijetnju američkim borbenim letjelicama ukoliko budu operirali u istom području. Erdogan je potvrdio da je Turska naručila više od 100 letjelica F-35 koje proizvodi Lockheed Martin te da očekuje od Washingtona da ispoštuje narudžbu.

Turski predsjednik je također kazao da Turska i dalje želi nabaviti Patriot sisteme od SAD, te da bi ove dvije zemlje trebale intenzivirati trgovinu i 'sveukupnu odbrambenu saradnju', piše Euronews.

 

#Svijet