Članak

Apelacioni odjel Suda BiH ukinuo presudu Dželiloviću i drugima za zločine u Hadžićima

Sudsko vijeće proglasilo je Dželilovića i druge u julu prošle godine krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjen od maja 1992. do januara 1996.

SARAJEVO, (Patria) - Apelacioni odjel Suda Bosne i Hercegovine uvažio je žalbu Mustafe Dželilovića i drugih, optuženi za zločine protiv civilnog stanovništva na području općine Hadžići tokom rata u BiH, javlja agencija Patria.

Apelaciono vijeće kojim je predsjedavao sudija Miloš Babić, te članovi Vijeća Senadin Bektašević i Tihimor Lukes ukinuli su prvostepenu presudu Suda BiH kojom su Dželilović i drugi bili osuđeni ukupno na 60 godina zatvora, te cijeli predmet vratili na ponovno suđenje.

Sudsko vijeće proglasilo je Dželilovića i druge u julu prošle godine krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjen od maja 1992. do januara 1996. godine. Ovo je bio jedan od najdužih postupaka u historiji Državnog suda, a koji je trajao više od šest godina.

Bivši predsjednik Skupštine opštine Hadžići, te kriznog štaba i ratnog predsjedništva te opštine Mustafa Đelilović i komandant Devete brdske brigade Armije BiH Nezir Kazić osuđeni su na po 10 godina zatvora.

Bivši načelnik Stanice javne sigurnosti Hadžići i član kriznog štaba Fadil Čović, te upravnik logora "Silos" Bećir Hujić osuđeni su na po osam godina zatvora.

Komandir policije u Pazariću Mirsad Šabić i zamjenik upravnika logora "Silos" Halid Čović osuđeni su na po šest godina, dok je upravnik logora u magacinu u kasarni "Krupa" u Zoviku Šerif Mešanović osuđen na sedam godina zatvorske kazne.

Stražar u logoru "Silos" Nermin Kalember osuđen je na pet godina zatvora.

Predsjedavajuća sudskog vijeća Minka Kreho rekla je da su optuženi krivi što su od maja 1992. druge do januara 1996. godine na širem području Sarajeva, pa i opštine Hadžići, svjesno i voljno omogućili i organizovali zatvaranje srpskih i hrvatskih civila u logoru "Silos", Osnovnoj školi "9. maj" u Pazariću i magacinu kasarne "Krupa" u Zoviku.

#BiH