Članak

Velika Britanija će vratiti tanker Iranu ako dokaže da pošiljka nije bila namijenjena za Siriju

(Patria) – Sekretar vanjskih poslova Velike Britanije Jeremy Hunt izjavio je da bi iranski tanker koji je zaplijenila britanska mornarica u blizini Gibraltara...

(Patria) – Sekretar vanjskih poslova Velike Britanije Jeremy Hunt izjavio je da bi iranski tanker koji je zaplijenila britanska mornarica u blizini Gibraltara prije desetak dana, mogao biti vraćen Iranu ukoliko se dokaže da pošiljka nije bila predviđena za Siriju.

Hunt je to izjavio nakon, kako je rekao, 'konstruktivnog telefonskog razgovora' sa iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom.

On je dodao da je ohrabren time da Iran 'nema želju da pogoršava situaciju, nego je kao i mi želi riješiti'.

Početkom mjeseca, Velika Britanija je podigla nivo rizika plovidbe u iranskim vodama na 'kritično'. Samo dan kasnije, iranski brodovi su pokušali zaustaviti britanski naftni tanker u Omanskom zaljevu prije nego što su upozoreni od strane britanskog ratnog broda, piše Euronews.

Tenzije su u porastu od 13. juna kada su dva tankera oštećena u eksplozijama u Omanskom zaljevu, što je drugi put kako se vrši napad na tankere u toj regiji.

SAD su optužile Iran za napade, ali je Iran kategorički odbacio sve optužbe.

 

#Svijet