Članak

Milošević umjesto Pupovaca na čelu Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj

Milošević obnaša funkcije predsjednika Vijeća srpske manjine Grada Zagreba i Kluba zastupnika SDSS-a u Saboru

ZAGREB, (Patria) - Boris Milošević novi je predsjednik Srpskog narodnog vijeća, dok je Milorad Pupovac, koji je 22 godine bio na čelu te krovne organizacije Srba u Hrvatskoj, sada predsjednik Savjeta SNV-a, odlučili su delegati na izbornoj skupštini SNV-a, održanoj u subotu u prostorijama Srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu. 

Milošević obnaša funkcije predsjednika Vijeća srpske manjine Grada Zagreba i Kluba zastupnika SDSS-a u Saboru

Novosti javljaju da su za Miloševićeve zamjenice izabrane Dragana Jeckov i Aneta Vladimirov.

U uvodnom obraćanju delegatima i gostima, Pupovac je naglasio da su za SNV-om i srpskom zajednicom četiri turbulentne godine.

„To su bile među najturbulentnijim godinama u poslijeratnoj historiji srpske zajednice, a karakterizirale su ih financijska nestabilnost i pokušaji dezintegracije SNV-a, SDSS-a, ‘Prosvjete’ i drugih srpskih institucija. Bio je vidljiv uticaj ljudi iz drugih političkih stranaka na predstavnike Srba u Hrvatskoj. Imali smo ozbiljne financijske teškoće, ali smo naišli na razumijevanje u Srbiji, čije nam vlasti daju kontinuiranu podršku, čineći naše organizacije sigurnijim i stabilnijim“, rekao je Pupovac.

Osvrnuo se i na opće političke aspekte, od antićirilične kampanje 2014. do inicijativa koje su bile protiv tolerancije i zaštite manjinskih prava, uz stalan rast govora mržnje koji se ne smanjuje ni danas, uz pokušaje da se referendumima smanje prava Srba u Hrvatskoj.

Rezultate nedavnih manjinskih izborima ocijenio je izvrsnima jer su u SNV uključene sve županije osim Istarske. Među uspjehe SNV-a je ubrojio snažnu saradnju s drugim organizacijama, formiranje Omladinske mreže i Sportskog Saveza Srba, kao i konsolidaciju Srpskog demokratskog foruma. Kao prioritete je naznačio daljnju gradnju srpskih kulturnih centara, od onog u Vukovaru koji je pred završetkom, do onih u Rijeci, Zagrebu, Osijeku, Kninu… Govoreći o obrazovanju, ukazao je na smjenu generacija. One starije, koje su školovane prije rata, odlaze, a zamjenjuju ih nove generacije koje, kako je rekao, za to moraju biti pripremljene.

„Problem srpske zajednice je asimilacija, identitet Srba u Hrvatskoj je negativno percipiran, a osim toga, mi nismo zajednica s koje se lako skidaju stigme, pogotovo u okviru politika koje nastoje biti dominantne. Moramo odgovarati na političke napade, ali ne smijemo ulaziti u konfrontaciju koja bi nam mogla nanijeti velike štete“, rekao je Pupovac.

U svojoj viziji razvoja pod nazivom ‘Da budemo svoji’, Milošević je naveo četiri prioriteta. Prvi je unapređenje aktivnosti SNV-a, kao i očuvanje aktivnosti koje su se pokazale dobrima: Novosti koje su, prema Miloševićevim riječima, jedini nezavisni javni medij građana, Političke akademije, koja raste i razvije se, a tu je i Centar za razvoj koji pruža pomoć u izradi projekata i informiranju korisnika sredstava iz fondova, kao i kapitalne investicije za sredine u kojima žive Srbi.
 

#Region