Članak

Putin i Zelensky razgovarali o rješavanju sukoba

(Patria) – Ruski predsjednik Vladimir Putin i nedavno izabrani predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelensky po prvi put su razgovarali preko telefona...

(Patria) – Ruski predsjednik Vladimir Putin i nedavno izabrani predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelensky po prvi put su razgovarali preko telefona i to o rješavanju sukoba u istočnoj Ukrajini i povratku zatvorenika, saopćio je Kremlj.

Zelensky, inače bivši komičar bez političkog iskustva, odnio je ubjedljivu pobjedu na ukrajinskim predsjedničkim izborima u aprilu.

Nakon što je izabran, izjavio je da je rješavanje konlfikta između proruskih separatista i državnih vlasti u Kijevu jedan od njegovih prioriteta, piše portal Euronews.

Zelensky je tako inicirao telefonski razgovor s ruskim predsjednikom tokom kojeg su dva državnika razgovarala o mogućnostima za zaustavljanje sukoba.

Zelensky je izjavio da uz podršku evropskih zemalja planira nastaviti pregovore s Rusijom o mirovnom sporazumu, kao i o oslobađanju državljana Ukrajine iz ruskih zatvora, uključujući 24 ukrajinska mornara.   

U sukobu koji je izbio u istočnoj Ukrajini 2014. godine, nakon što je Rusija anektirala Krim, život je izgubilo više od 10.000 ljudi.

 

#Svijet