Članak

Studenti očistili Memorijalni kompleks u Potočarima

Ova aktivnost je praksa koja traje već 14 godina, a dio je ljetnog kampa, koji se organizira svake godine od 10. – 24 jula.

SREBRENICA, (Patria) – Učesnici Međunarodnog omladinskog radnog kampa danas su očistili Memorijalni kompleks u Potočarima. Nakon što su gotovo svi gosti napustili prostor kompleksa, vrijedni volonteri obišli su svaki njegov dio, i pokupili su svo smeće koje su zatekli.

Ova aktivnost je praksa koja traje već 14 godina, a dio je ljetnog kampa, koji se organizira svake godine od 10. – 24 jula.

“Zahvaljujući vrijednim i upornim volonterima očiščen je prostor i oko spomen sobe gdje svake godine nakon dženaze ostanu velike količine smeća.
Ova aktivnost traje već 14. godinu i ujedno predstavlja i prvu aktivnost na kampu koji je ove godine okupio veliki broj volontera kako iz BiH tako i iz drugih zemalja svijeta. Budući da su neki od učesnika po prvi put u Srebrenici i u posjeti Memorijalnom centru, imali su priliku da se detaljnije informišu o genocidu i svemu što je zadesilo Srebreničane”,  izjavila je Mirela Ahmetbegović, koordinator kampa.

Mladi će učestvovati i u početku izgradnje Centra za stara lica u Potočarima, biti će uključeni u podjelu obroka osobama u potrebi kroz naš projekat “Jedan obrok dnevno”, pomoć u kući korisnicama projekta “Ljubav za majke Srebrenice”, radovi na farmi Pale i dr. Tu su i edukativne aktivnosti kao što su posjete Memorijalnom centru – Historijski časovi, kreativne i umjetničke radionice, internacionalno veče, zabavne aktivnosti kao što su karaoke, filmsko veče, tradicionalne igre, sportski turniri izleti i sl.

Kamp u Srebrenici je jedinstvena prilika da se mladi iz cijelog svijeta upoznaju i povežu te zajedničkim snagama pomognu lokalnom stanovništvu Srebrenice.

#BiH