Članak

U Veneciji postavljena 8.372 fildžana kafe za srebreničke žrtve

Na trgu u Serra dei Giardini u Veneciji prolaznici su punili fildžane kafom i redaju ih do broja 8.372. Akcija se provodi do 20 sati. 

VENECIJA, (Patria) - Na 24. godišnjicu genocida u Srebrenici gdje su u Potočarima danas ukopane 33 žrtve, u italijanskom gradu Veneciji danas je upriličen svojevrsni performans bosanskohercegovačko-američke umjetnice Aide Šehović pod nazivom "ŠTO TE NEMA", piše Novinska agencija Patria.

Ona je kao odgovor na negiranje genocida kreirala nomadski spomenik "ŠTO TE NEMA", kao vid sjećanja na 8.372 žrtve genocida u Srebrenici (stotenema.org). Šehović godinama prikuplja fildžane koji se tradicionalno koriste za ispijanje kafe u Bosni i Hercegovini, a koji istovremeno simbolično predstavljaju broj žrtava genocida u Srebrenici. Od 2006. godine zajedno sa lokalnim zajednicama, Šehović organizuje postavljanje spomenika "ŠTO TE NEMA" na javnim trgovima, svakog 11. jula i svaki put u drugom gradu širom svijeta. Medunarodni krivični sud je 2006. godine događaje iz jula 1995. godine u Srebrenici zvanično nazvao genocidom.

"Svako uspješno postavljanje spomenika predstavlja pobjedu nad silama koje zagovaraju negiranje i poricanje genocida, i koje podstrekavaju ignorisanje zločina iz prošlosti, kako bi spriječile proces zacjeljenja neophodan za oporavak poslijeratnog društva. Obzirom na inkluzivni i univerzalni duh spomenika, prolaznici se pozivaju da učestvuju u njegovoj realizaciji ispunjavanjem fildžana bosanskom kafom koji će, simbolično, ostati nepopijeni na trgu gdje se postavlja spomenik", kazala je Šehović. 

Spomenik "ŠTO TE NEMA" u Veneciji je postavljen jutros u 10 sati kao dio izložbe „Artivizam: Paviljon za sprečavanje zločina“ u organizaciji Auschwitz Instituta za mir i pomirenje (AIPR), međunarodne nevladine organizacije posvećene sprečavanju masovnih zločina. Ova izložba je istovremeno jedan od paviljona Venecijanskih Bijenala. 

Na trgu u Serra dei Giardini u Veneciji prolaznici su punili fildžane kafom i redaju ih do broja 8.372. Akcija se provodi do 20 sati. 

Projekt „Artivizam: Paviljon za sprečavanje zločina“ ističe rad umjetnika i kolektiva koji umjetnost koriste kao sredstvo za suočavanje i borbu protiv nasilja zasnovanom na identitetu i njegovim posljedicama. Na izložbi su predstavljeni radovi umjetnika kao odgovor na šest različitih slučajeva genocida i drugih masovnih zločina, a svaki od njih istovremeno predstavlja i različite dijelove svijeta: Argentinu, Bosnu i Hercegovinu, Kanadu, Indoneziju, Irački Kurdistan i Južnu Afriku. 

Osim instalacije "ŠTO TE NEMA" i ostalih pet srodnih postavki, Artivizam nastoji posjetioce pretvoriti u aktiviste, naglašavajući moć pojedinca da igra ulogu u sprečavanju zločina, kako u svojoj domovini tako i širom svijeta. Stoga, posljednja prostorija paviljona ističe rad AIPR-a i tri druge međunarodne organizacije za ljudska prava, od kojih je svaka kreirala niz radnji koje posjetioci mogu poduzeti u trajanju od 60 sekundi, 60 minuta ili 60 dana, a koji predstavljaju njihov doprinos prevenciji mržnje i nasilja zasnovanog na identitetu.

#BiH