Članak

Radnici Aluminija gađali Čovićev automobil, Mostarom odjekuje 'lopove, lopove', ima povrijeđenih

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović stigao je pred zgradu HDZ-a u Mostaru, javlja Dnevni list.

MOSTAR, (Patria) - Nakon sastanka predstavnika radnika Aluminija u zgradi HDZ-a u Mostaru, Dragan Čović je pod pratnjom u automobilu izašao iz zgrade, a onda se dogodio incident u kojem je povrijeđeno nekoliko osoba, dok su dvije privedene.

Prema automobilu u kojem se nalazio predsjednik HDZ-a Dragan Čović poletjele su boce i drugi predmeti.

Ranije je objavljeno da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović stigao pred zgradu HDZ-a u Mostaru, gdje su ga dočekali nezadovoljni radnici Aluminija, javlja Dnevni list.

Novinar tog lista javlja da Mostarom odjekuje “lopove, lopove” i “izdaja, izdaja”. Dok je Dragan Čović ulazio u zgradu HDZ-a čuli su se povici “Dragane lopove” i “Nećeš izaći lopove”.

Portal Bljesak javlja da su i direktori Aluminija dočekani zvižducima i povicima 'Izdaja' nakon što su pred središnjicu stigli poslije sastanka s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. 

''Nemoj plakat, budi sa svojim narodom'', poručili su direktoru uprave Draženu Pandža radnici okupljeni ispred centrale HDZ-a.

Mostarski Aluminij ugašen je u noći sa utorka na srijedu, nakon što je isključen s elektroenergetske mreže.Proteklih nekoliko godina Aluminij posluje s gubitkom, a ukupni dug kompanije iznosi gotovo 400 miliona maraka, od čega se više od polovice odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Radnici Aluminija su u utorak skoro pet sati držali u blokadi magistralni put M-17 u Salakovcu, sjeverno od Mostara, a nešto ranije i južni prilaz gradu u znak protesta zbog kraha kompanije.

Aluminij je zapošljavao oko 900 radnika.

Nešto ranije iz Sindikata su optužili Upravu za loše rukovođenje firmom, kao i visoke plaće članova Uprave te kompanije premda je Aluminij poslova loše već druže vrijeme.
Vlada FBiH u toj kompaniji ima udio od 44 posto, 12 posto vlasništa ima Vlada Hrvatske, dok ostatak imaju mali dioničari.
 

#BiH