Objavljeno u kategoriji Region na 11.07.2019 08:45:00

Žene u crnom traže da državni vrh Srbije prizna genocid u Srebrenici

Održana memorijalna akcija sjećanja na žrtve genocida

BEOGRAD, (Patria) - Povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici članovi organizacije "Žene u crnom" održale su u Beogradu uličnu akciju pod sloganom "Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici" koji su raširile na Brankovom mostu i transparent na kojem je pisalo "Solidarnost", a potom su akciju nastavile u Fruškogorskoj ulici. 

One su poručile da je odnos vlasti prema događajima u Srebrenici ostao nepromijenjen i da zahtijevaju od državnog vrha Srbije da prizna genocid.

"Ova godišnjica je praćena potpunom šutnjom, prešutkivanjem, ignorisanjem i tačno se vidi da ovaj režim ne želi da napravi nikakav diskontinuitet s onim što se desilo 90-ih", kazala je Staša Zajović, aktivistica Žena u crnom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Više nevladinih organizacija najavilo je za četvrtak nekoliko akcija kojima se obilježava 24. godišnjica genocida u Srebrenici - od paljenja svijeća kod Predsjedništva do predstave koja će biti organizovana na Kolarcu.

Iz tih nevladinih organizacija kažu da od predsjednika i premijerke zahtijevaju da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android