Članak

Izvori iz HDZ-a: Ko će se domoći višemilionskih potraživanja Aluminija?

Renomirana mostarska tvornica za preradu aluminija, koja je u Radoču stajala od 1977. godine, ugašena je u noći sa utorka na srijedu, a oko 900 radnika poslani su kućama

Piše Armin Aljović


Trebat će još vremena da se vidi šta je, uz dugove, stvarna pozadina gašenje mostarskog Aluminija, ali definitivno da se oko te kompanije dešavaju neke neobične stvari, kaže nam visoki izvor iz HDZ-a, koji se, uz svu lojalnost stranci ne može pomiriti da taj gigant više neće raditi premda je othranio i odškolovao cijelu njegovu porodicu, pa i njega.

Na konstataciju da je razlog gašenja jasan – Aluminij je dužan 400 miliona KM koje nema u ovom trenutku, ovaj izvor odmahuje glavom: „Ne mislim da je to pravni razlog gašenja kompanije“, kaže izvor dodajući da politika uvijek nađe opravdanje za svoje poteze ali ovog puta ne vjeruje u izgovor. „Ako su dugovanja razlog da je kompanija otišla u stečaj, kako to da niko nije odgovarao zbog toga. Dugovi su rasli kontinuirano, po pravilu oko 30 miliona na godinu, i čekalo se da dug dođe na 400 miliona kako bi se reklo da više ne može. Onda to izgleda kao da se Aluminij ciljano vodio prema njegovom kraju“, kaže izvor iz HDZ-a. Ne isključuje da će policija nekoga iz Uprave Aluminija i uhapsiti u narednim danima kako bi se amortizovao bijes radnika, iako, sumira, samo hapšenje radnike neće vratiti u pogone.

Renomirana mostarska tvornica za preradu aluminija, koja je u Radoču stajala od 1977. godine, ugašena je u noći sa utorka na srijedu, a oko 900 radnika poslani su kućama. 

Prije nego su prihvatili činjenicu da već sutra ujutro neće na posao pokušali su blokadom ceste spriječiti krah kompanije, ali je ta njihova euforija trajala dok MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona nije poslao specijalce koji su ih „počistili.“ Sagovornik primječuje da se Čović i HDZ prema krahu giganta ponašaju nevjerovatno ležerno, "premda je Aluminij sve vrijeme bio njihov bankomat."

„Je li mislite da su iz MUP-a smjeli poslati specijalce na radnike bez da su se konsultovali sa Čovićem ili nekim od njegovih ljudi?" Specijalnom policijom, ocjenjuje, je radnicima poslata poruka da im je bolje da sarađuju.

Čović je na mir pozvao ponovo u srijedu i najavio za četvrtak razgovor sa radnicima.

 „Nije normalno da dok 900 radnika ostaje bez posla, Čović hoda po Bihaću i razgovara o migrantskoj krizi, iako se ranije skoro nije ni uključivao u vezi tog problema“, kaže ovaj izvor, dodajući da sve vrijeme šuti i Vlada Hrvatske koja je vlasnik 12 posto Aluminijevih dionica, dok glas ne dižu ni mali dioničari koji imaju 44 posto udjela u vlasništvu kompanije. Pritisak se, kaže ovaj izvor, pokušava prebaciti na Vladu Fadila Novalića koja sama ne može riješiti problem.

„Ako HDZ zaista želi riješiti problem Aluminija, zašto ne sjednu Federalna i Hrvatska Vlada zajedno sa malim dioničarima. Pa Federalnu vladu čine i ministri iz HDZ-a, zar ne? Ali, vidite da sve vrijeme uprava Aluminija problem gura prema Federalnoj vladi, za koju su svi svjesni da ne može sama riješiti taj problem, jer nema niti upravljački dio u Aluminiju. Ako dajete da vam problem riješi neko za koga znate da vam ne može riješti problem, zar to ne liči na to da problem i ne želite riješiti“.

„Nevjerovatno kojom brzinom i u kojoj tišini je Aluminij ugašen“, dodaje.

Druge izvore iz HDZ-a koje nam je preporučio naš prvi izvor iz te stranke - jer ne bi pristali govoriti bez njegovog posredovanja i čvrste garancije da neće biti otkriveni - također brine šutnja Dragana Čovića, šutnja Vlade Hrvatske, ali i HDZ-ovih koalicionih partnera.

Jedan od tih izvora razlog gašenja Aluminija promatra ovako: „Aluminij je dužan oko 400 miliona KM, ali ako su tačni podaci da su potraživanja Aluminija barem duplo veća, onda to skroz mijenja poziciju Aluminija. Odnosno, ispada da je Aluminij vrjedniji mrtav nego živ. Treba pratiti ko će otkupiti potraživanja Aluminija nakon što kompanija ode u stajač. Te informacije mogle bi otkriti stvarni razlog kome je bilo u interesu da Aluminij padne. Bojim se da je sve ovo plan jedne široke koalicije, koju samo ne vide radnici i građani.“

Premda teorija o namjernom gašenju Aluminija izgleda nategnuta, svari koje su se odvijale nekoliko dana prije zvaničnog shat downa Aluminija, sve naše sagovornike tjera da upravo razmišljaju u tom smjeru.

„Privrednici, dakle ne samo kladionice kako se špekuliše su ponudili da Aluminiju pozajme oko 160 miliona KM da prevaziđe krizu, a kao garanciju da će vratiti posuđeni novac tražili su prava na istu količinu novca u 400 hiljada eura Aluminijevih potraživanja. Iz Aluminija su odbili takav prijedlog“, kaže jedan od naših izvora. Na konstaciju da priča o posuđivanju novca Aluminiju djeluje malo nevjerodostojno - jer zašto bi neko nekome nudio posuditi 160 miliona maraka, još uz to da ne očekuje barem minimalnu kamatu - sagovornik odgovara tonom koji odaje da zna o čemu govori. „Ti to ne razumiješ, sada kada je pao Aluminij, to moraju osjetiti i druge djelatnosti u Mostaru - da bi neko ušao u kafić, kladionicu, kupio odjeću, automobil, stan..., prije toga mora primiti platu.“ „Naša logika je bila da nas, recimo, 20, 50, 100 ili više privrednika možemo brzo sakupiti taj novac i možemo izdržati šest mjeseci dok ne naplatimo dio potraživanja Aluminija, dok Aluminij nije imao to vrijeme. Zbog toga je naša ponuda imala smisla. Spašavajući Aluminij spašavali smo i sebe“.

Na pitanje može li Čović proces gašenja Aluminija nadzirati do te mjere da se niti jedan segment ne izmakne kontroli, ovaj izvor iz HDZ-a kaže da nikada ne možete biti sigurno sto posto. Radnici su počeli pozivati građane da im se pridruže na protestima pred zgradom HDZ-a. Čak ako je to sve blef i ako preko protesta sindikata HDZ namjereno ispuhuje bijes radnika, ne znate kako će se ponašati građani i koliko će ih doći na proteste.

#BiH