Objavljeno u kategoriji BiH na 10.07.2019 19:08:00

Katolička crkva Velike Britanije obilježava 24. godišnjicu genocida u Srebrenici

Kardinal Nichols sa preživjelim žrtvama genocida Srebrenice i Prijedora Photo Remembering Srebrenica

LONDON, (Patria) -  Nadbiskup Westminstera i predsjednik konferencije katoličkih biskupa Engleske i Velsa kardinal Vincent Nichols sastao se danas sa preživjelim žrtvama srebreničkog genocida, Majkama Srebrenice, preživjelim žrtvama Prijedora, kao i članovima britanske nevladine organizacije Remembering Srebrenica.

Na zvaničnom Twitter nalogu Katoličke crkve je objavljeno da će u mjestu Guildhall u Londonu večeras biti obilježena 24. godišnjica od genocida u Srebrenici, prenosi novinska agencija Patria.

Biskup od Canterburyija (Archbishop of Canterbury) Justin Welby je nešto ranije na Twitteru također podjestio da se ove sedmice “prisjećamo 8.372 bosanska muslimana, muškarca i dječaka, koji su ubijeni u Srebrenici 1995. godine, kao i svih onih koji ih oplakuju.”

“Mi koji slijedimo Isusa, Princa Mira, moramo odbaciti mržnju i diskriminaciju, naročito kada se pojavljuju u ime kršćanske vjere”, napisao je biskup Welby. 

Posmrtni ostaci 33 žrtve ubijene u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine bit će ukopani u Memorijalni centar Potočari 11. jula.

Do sada je u Potočarima ukopano nešto više od 6.600 žrtava genocida. Od nekih žrtava pronađena je samo po jedna kost pa porodice ne žele da ih sahrane nadajući se da će pronaći više od toga, dok se za oko 1.000 ubijenih još uvijek traga ali bezuspješno.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android