Objavljeno u kategoriji Crna Hronika na 10.07.2019 12:58:00

Epilog akcije Balkanski kartel: Blokirana imovina višemilionske vrijednosti

Tužilaštvo BiH učestvovalo u akciji

(Patria) - U međunarodnoj akciji u kojoj je sudjelovala i Bosna i Hercegovina, predstavnici tužilaštava i agencija za provođenje zakona, prikupljaju dokaze za krivično procesuiranje osoba osumnjičenih za pranje novca u velikim iznosima, putem ulaganja u nekretnine u više zemalja, a koji potiče kao nezakonita imovinska korist iz krijumčarenja narkotika.

Međunarodna mreža osoba osumnjičenih za pranje novca, je identificirana radom institucija Holandije, Belgije, Španije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, uz pomoć i suradnju EUROJUST-a i EUROPOL-a.

Nakon sačinjavanja operativnog plana, dogovoren je zajednički početak akcije, koja je jučer istodobno realizirana u svih 5 zemalja, od čega je dio aktivnosti realiziran u BiH u okviru operacije „Balkanski kartel“. Prilikom izvođenja akcije u svim državama, izvršeno je blokiranje imovine u višemilionskoj vrijednosti, za koju se sumnja da je pribavljena krivičnim djelima, uključujući velike iznose novca, skupocjene automobile, nekretnine i drugu imovinu. Pretresi su izvršeni na 28 lokacija, kuća, stanova i preduzeća. 

Predstavnici tužilaštava i agencija za provođenje zakona iz zemalja koje su sudjelovale u akciji u Den Haagu, dogovaraju nastavak istražnih aktivnosti u predmetu.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android