Članak

Vijeće Evrope o Rumuniji: 'Vrlo mali napredak' u pogledu prevencije korupcije

(Patria) – Rumunija je postigla 'vrlo mali napredak' u prevenciji korupcije u vladi, kaže se u izvještaju Vijeća Evrope objavljenom u utorak.

(Patria) – Rumunija je postigla 'vrlo mali napredak' u prevenciji korupcije u vladi, kaže se u izvještajima Vijeća Evrope objavljenim u utorak.

Izvještaji se temelje na analizi rada rumunske vlade na preporukama GRECO grupe (Group of States Against Corruption – Grupa država protiv korupcije), gdje je zaključeno da se ova članica EU pridržavala tek nešto više od čevrtine preporuka.

Tako je GRECO ocijenio pridržavanje Rumunije preporukama kao 'globalno nezadovoljavajuće'.

Izvještaji su objavljeni nešto više od mjesec dana nakon što je najmoćniji rumunski političar Liviu Dragne završio u zatvoru zbog optužbi za korupciju.

U prvom izvještaju se navodi da je Rumunija realizirala samo jednu od preporuka iz izvještaja 2018. godine u kojem je GRECO podvukao nekoliko problema kao što su napadi na pravosudne funkcije, uključujući uručivanje otkaza glavnoj tužiteljici Nacionalnog protivkorupcijskog direktorata, piše portal Euronews.

U drugom izvještaju koji se temelji na procjeni korupcije u Ruminiji, navodi se da su u cjelosti implementirane samo četiri od trinaest preporuka.

Protivkorupcijsko tijelo Vijeća Evrope preporučilo je da se značajnije smanji uloga države u imenovanjima tužilaca, a kao jednu od primjedbi je navelo da Rumunija nije sprovela regulativu o lobiranju i strogim ograničenjima u pogledu primanja poklona od strane članova parlamenta.

Rumunija je na 61. mjestu na korupcijskoj listi od 180 zemalja organizacije Transparency International.

 

#Svijet