Članak

Papua Nova Gvineja: Brutalna ubistva, zašto je Port Moresby 'najopasniji grad na svijetu za žene'

(Patria) – Najmanje 24 osobe su izgubile životu u brutalnom plemenskom masakru u Papua Novoj Gvineji.

(Patria) – Najmanje 24 osobe su izgubile životu u brutalnom plemenskom masakru u Papua Novoj Gvineji.

Premijer James Marape nazvao je nemili događaj 'najtužnijim danom' u njegovom životu, a obećao je da će pronaći i kazniti počinitelje.

Masakr se desio kao posljedica kulminacije višegodišnjeg sukoba između plemena u toj zemlji, a žrtve su nevini civili bez bilo kakve povezanosti s konfliktom.

Kako navode predstavnici vlasti, podjela zemlje i resursa je čest uzrok sukoba između plemena. Jednako česta je odmazda za napade, što stvara neprekidni začarani krug.

Stravični prizori na fotografijama prikazuju raskomadana tijela na način da se dijelovi više ne prepoznaju, prenosi BBC.

Zajednica koja broji oko 400.000 stanovnika oslanja se na neznantne snage od oko 60 policajaca.

Život u zajednicama koje žive u udaljenim provincijama temelji se na plemenskim tradicijama. Plemena se često sukobljavaju, obično potaknuta silovanjima ili krađom.

Zabilježen je sve veći ulazak automatskog oružja što uvećava smrtni epilog sukoba i potiče začarani krug nasilja.

U dokumentarnom programu 'Port Moresby: Najopasniji grad na svijetu za žene?' koji je priredio BBC 2018. godine, otkrivene su stravične činjenice o položaju žena u ovom gvinejskom gradu, gdje u prosjeku 70 posto žena biva silovano ili pretučeno bar jednom u životu, dok je mnogima to svakodnevnica. Samo u periodu od januara do maja 2018. godine, prijavljeno je 6.000 slučajeva silovanja i/ili premlaćivanja, a policija smatra da je veliki broj neprijavljenih slučajeva. Upitani od strane novinara BBC zašto to rade, tamošnji muškarci odgovaraju jer ih žene 'moraju slušati' i jer je to 'uobičajeno'. Čak i lokalni policajac objašnjava da je to 'normalna stvar' u Papua Novoj Gvineji.

Papua Nova Gvineja je jedna od najsiromašnijih zemalja u Aziji sa više od 40 posto stanovništva koje živi sa manje od 1 dolar dnevno.

 

 

#Svijet