Članak

Hunt vs. Johnson: Krajnje oprečni stavovi kandidata za premijera Velike Britanije

(Patria) – Rivali torijevci Boris Johnson i Jeremy Hunt suprotstavili su stavove o ekonomiji i Brexitu u njihovoj prvoj licem u lice TV debati u utorak.

(Patria) – Rivali torijevci Boris Johnson i Jeremy Hunt suprotstavili su stavove o ekonomiji i Brexitu u njihovoj prvoj licem u lice TV debati u utorak uvečer.

Johnson i Hunt su jedini takmaci za mjesto premijera i lidera britanske Konzervativne stranke.

Na samom početku debate u emisiji 'Gledajte budućeg premijera', Johnson je izjavio da je za Veliku Britaniju od vitalnog značaja da izađe iz EU 31. oktobra ove godine, što je postojeći rok za Brexit.  

Hunt je odgovorio da je veća vjerovatnoća da će on povesti Britaniju iz EU 'jer ima plan'.

Prenoseći dijelove debate, portal Euronews piše da je Johnson odbio odgovoriti na pitanje njegovog rivala da li bi podnio ostavku u slučaju da Britanija ne izađe iz EU do zadanog roka. Umjesto odgovora, komentirao je da ne želi dati mogućnost EU da potaknu njegovu ostavku tako što će odbiti da se slože sa prijedlogom sporazuma.

Na pitanje o općim izborima, Hunt je odgovorio da ne želi izbore prije realizacije Brexita, dok je Johnson komentirao da neuspjeli Brexit do 31. oktobra znači gubitak izbora.

Prema rezultatima neformalne Twitter ankete, Jeremy Hunt je odnio pobjedu na debati sa 64% prednosti.

Britanski novinar i politički urednik Robert Peston komentirao je da je Huntovo pitanje o Johnsonovoj ostavci prouzrokovalo vidnu nelagodu kod Johnsona, ali je dodao da je Johnsonova pro Brexit retorika njegova najjača karta kod većine torijevaca.

Dan ranije, lider Laburističke stranke Jeremy Corbyn izjavio je da bi sljedeći premijer trebao testirati plan Brexita drugim referendumom o članstvu u EU.

U pismu članovima laburista, Corbyn je rekao da bi njihova stranka povela kampanju za ostanak u EU kako bi se zaustavila ideja Brexita bez sporazuma koja bi bila štetna po ekonomiju i zaposlenost.

 

 

#Svijet