Članak

Zbog čega izbor direktora osnovne škole u Velikoj Kladuši izaziva toliku pažnju?

Komsija ministarstva obrazovanja u Vladi Unsko-sanskog kantona u srijedu bi trebala obaviti posljednje intervjue sa kandidatima koju su konkurisali za direktora Prve Osnovne škole u Velikoj Kladuši

Piše: A. Aljović



Komsija ministarstva obrazovanja u Vladi Unsko-sanskog kantona u srijedu bi trebala obaviti posljednje intervjue sa kandidatima koju su konkurisali za direktora Prve Osnovne škole u Velikoj Kladuši, jednoj od 49 osnovnih škola na području Unsko-sanskog kantona.

Zašto je u tolikoj mjeri politički i medijski interesantno imenovanje baš direktora te osnovne škole?

Na konkurs za direktora te škole se prijavio i izvjesni Hamza Čarkadžić. Radi se o bivšem i dugogodišnjem direktoru Prve osnove škole, koji već desetak godina nije u prosvjeti. Dio roditelja i nastavnika se pribojava pa su već najavili bojkot nastave ukoliko Čarkadžić bude ponovo imenovan za direktor škole, zbog njegove problematične prošlosti. Na suprotnoj strani roditeljima Čarkadžić bi mogao dobiti podršku politike, prije svih iz ASDA, pa mišljenje roditelja u tom slučaju i ne bi imalo prevelik utjecaj na izbor direktora te škole premda školu pohađaju njihova djeca i roditelji je finansiraju poreskim izdacima. 

Čarkadžić pak ima drugačije mišljenje o cijelom slučaju. On za Patriju objašnjava da odbija prihvatiti da ne zaslužuje direktorsku poziciju u školi nakon toliko godina iskustva, kao i to da cijelu deceniju se njemu ne može staviti na teret ni najmanji prekršaj. 

Izvor iz Vlade USK, koji prati osnovno obrazovanje cijeli slučaj je objasnio ovako: „Ministar obrazovanja Damir Omerdić našao se pod pritiskom sa dvije strane, na jednoj strani ima dio nastavnika i roditelj sa njihovim zahtjevima kada je riječ o imenovanju direktora škole, a na drugoj strani mora pratiti političke odluke. Ukoliko politika kaže da Čarkadžić bude taj novi direktor, onda mora ili ostati dosljedan pa odbiti takav zahtjev što može biti problematično za njega u smislu funkcije, ili prihvatiti instrukcije politike pa pogaziti zahtjeve roditelja i školu dovede u poziciju da je učenici bojkotiraju“. 

Aktuelnu vlast u USK čine A-SDA, koalicija "Pomak", SDP, Naša stranka, Nezavisni blok i SBB.  Ukupno imaju tijesnu većinu sa 16 ruku u Skupštini od cijelih 30 zastupnika. Dovoljno je, kaže ovaj izvor, da Hajrudin Halilović iz A-SDA, ta 16. ruka tijesne većine u Skupštini USK, kaže da uvjetuje skupštinsku većinu imenovanjem Čarkadžića na čelo Prve osnovne škole i već biste imali problem.

Iz kabineta premijera Ružnića ne žele govoriti na ovu temu.

Prvu osnovnu školu već je ranije potresao skandal, nakon što je jedan od nastavnika vlastite eksplicitne fotografije slao putem društvenih mreža, zbog čega Kantonalno tužilaštvo istražuje ovaj slučaj.

Premijer Mustafa Ružnić nedavno je upozorio na alarmantno stanja u obrazovnom sistemu USK. Kantonalna budžetska inspekcija, naime, izvršila je, po nalogu Vlade, nadzore u Ministarstvu obrazovanja USK, ali i svim osnovnim i srednjim školama te vrtićima. Premijer Ružnić izjavio je za medije da su formirana posebna radna tijela koja su analizirala svaku školu na području USK i napravila izvještaje koji otkrivaju kršenje zakona i pedagoških standarda u školama na području USK.

Prema Vladinim analizama od školske 2019/2020 u USK se zatvara čak 39 osnovnih škola, uglavnom područnih, a bez posla će ostati 229 učitelja i nastavnika. Roditelji traže da za direktora Prve osnovne šokole bude imenovan neko od prosvjetnih radnika koji ostaju bez posla od ove školske godine.
 

#BiH