Članak

Mektić: Ne umanjujem zločin u Srebrenici, poštujem presudu međunarodnog suda 

U četvrtak, 11. jula, navršava se 24. godišnjica genocida u Srebrenici, kada će biti ukopane 33 žrtve

SARAJEVO, (Patria) - Ne negiram zločin, ne umanjujem zločin, poštujem presudu međunarodnog suda. 

Izjavio je to ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i visokorangirani član SDS-a Dagan Mektić na pitanje da li se u Srebrenici desio genocid.

"Naravno da postoji ta odluka međunarodnog suda u Hagu i manje više postoje ljudi koji je ne prihvataju i iskrivljuju. Mi na brzinu hoćemo da neke stvari legnu na svoje mjesto. Treba da prođe određena vremenska distanca i istorija će poslagati mnoge stvari oko toga“, rekao je Mektić za N1 televiziju u utorak.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini srpske snage su u julu 1995. godine ubile više od 8.000 Bošnjaka, a taj zločin Međunarodni sud u Hagu okarakterisao je kao genocid, osudivši prvog entitetskog predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića na doživotni zatvor. 

Zbog genocida u Srebrenici je osuđen i general Vojske RS Ratko Mladić, ali i drugi politički funkcioneri kao i pripadnici vojske i policije RS.

Vlast u Republici Srpskoj predvođena SNSD-om Milorada Dodika negira presude Međunarodnog suda u Hagu, dok je Dodik srebrenički genocid nazvao bošnjačkim mitom.

Više zemalja širom svijeta usvojile su u njihovim parlamentima rezolucije u poštivanju žrtava srebreničkog genocida, dok je u pripremi i rezolucija o Srebrenici koju treba usvoji Evropski parlament.

Dragan Mektić je u jednom od ranijih intervjua za Večernji list izjavio da Srbi moraju doživjeti katarzu, priznati genocid i odreći se onih koji su činili zločine, ali je pod pritiskom političkih protivnika povukao tu izjavu, piše agencija Patria.

U četvrtak, 11. jula, navršava se 24. godišnjica genocida u Srebrenici, kada će biti ukopane 33 žrtve. Porodice još uvijek tragaju za kostima oko 1.000 ubijenih Bošnjaka srebreničke regije.
 

#BiH