Objavljeno u kategoriji BiH na 09.07.2019 16:16:00

Krivična prijava protiv Milana Tegeltije predata Tužilaštvu BiH

Foto: Adi Kebo/zurnal.info

SARAJEVO, (Patria) - Tužilaštvu BiH jutros je uručena krivična prijava protiv predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije, koju je potpisalo više od 1.300 građana BiH, uključujući i prijeve potpisane putem interneta.

Prijavu su predali direktor Antikorupcijske mreže u BiH (ACCOUNT) Eldin Karić i aktivista ReStarta Srpske iz Banje Luke Stefan Blagić. 

Prijava protiv Milana Tegeltije podnesena je zbog osnova sumnje da je 23. novembra 2018. godine sastao se sa Markom Pandžom, inspektorom Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), i Nerminom Aleševićem, biznismenom iz Velike Kladuše, kada je Marko Pandža direktno kod njega posredovao da kao službena osoba u institucijama BiH posreduje kod Dalide Burzić, glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo, da se povoljno riješi predmet prijavioca Nermina Aleševića.

"Pa, iako je kao predsjednik VSTV BiH znao da takvim radnjama Pandža čini krivično djelo, nije, a što je bio dužan, prijavio krivično djelo i počinioca, čime je počinio krivično djelo 'Neprijavljivanje krivičnog djela ili učinitelja' iz člana 230. stav (2) KZ BiH.  Prijavljeni je počinio navedeno krivično djelo na način da je znao za činjenje krivičnog djela 'Primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu uticajem' iz člana 219. stav (2), a isto nije prijavio. Prijavljeni je imao saznanja i bio upoznat da Marko Pandža, inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), čini krivično djelo 'Primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu uticajem' iz člana 219. stav (2) tako što koristi svoj službeni ili društveni ili uticajni položaj ili drugi status da službeno ili odgovorno lice u institucijama Bosne i Hercegovine, odnosno Milan Tegeltija predsjednik VSTV-a BiH, izvrši ili ne izvrši službenu ili drugu radnju", navedeno je u prijavi. 

- Donosimo kompletan posao Tužilaštvu, tu su prijave koje su potpisali ljudi vlastitim imenom i prezimenom, sa brojem lične karte. Vrijeme je da neko počne da radi svoj posao – rekao je Karić, prilikom primopredaje.

Stefan Blagić je podsjetio da je u Banja Luci bilo zabranjeno potpisivanje prijave, te da smatra da bi broj potpisnika bio znatno veći. 

"Da li će Tegeltija odgovarati? Nisam optimista. Ali on je najavio obračun, pa evo sada može početi sa tim obračunom jer ima oko 1.300 potpisa. Sačekat ćemo da vidimo da li će Tužilaštvo nešto uraditi", kazao je Stefan Blagić. 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android