Objavljeno u kategoriji Crna Hronika na 09.07.2019 14:15:00

U toku međunarodna operativna akcija 'Balkanski kartel'

Foto Patria

(Patria) - Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros 9. jula su započeli sa realizacijom međunarodne operativne akcije kodnog naziva „Balkanski kartel“. Akcija se izvodi po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a istraga se vodi protiv dva fizička i jednog pravnog lica.

U toku su pretresi stambenog objekta, pomoćnih objekata i pokretnih stvari na jednoj lokaciji, na području Mrkonjić Grada zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičena lica u ovom predmetu počinila krivično djelo iz člana 209. „Pranje novca“ Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da u operaciji učestvuju agencije za provođenje zakona iz pet zemalja, a jedan državni tužilac nalazi se u Den Haagu, gdje sa kolegama iz EUROJUST-a koordinira istražne aktivnosti.

"Operacija koja se provodi u borbi protiv organiziranog kriminala i pranja novca, obuhvata ukupno pet zemalja  (Holandija, Belgija, Španija, Slovenija i Bosna i Hercegovina), a usmjerena je na otkrivanje i procesuiranje osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba koje su pod istragom zbog nezakonitih novčanih transakcija i pranja novca, koje je realizirano u više zemalja", navode iz Tužilaštva BiH. 

Osobe koje su predmet operacije u BiH, osumnjičene su za kazneno djelo pranja novca iz člana 209. KZ BiH.

"Aktivnosti na području BiH realizirali su SIPA i Federalna uprava policije, izvršeni su pretresi na ukupno pet lokacija, a na računima jedne pravne i jedne fizičke osobe, blokirano je 400 000 KM", saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android