Članak

Iz SAD-a stigla na ispraćaj tabuta: Svu mušku rodbinu iznad 11 godina Redžadi su ubili!

Za tužnom povorkom dugo je gledala Redžada Mehmedović.

(Patria) - Tužna povorka s posmrtnim ostacima 33 novoidentifikovane žrtve genocida u Srebrenici, koje će 11. jula 2019. godine pronaći smiraj u Memorijalnom centru Potočari, ispraćena je prema Srebrenici i ispred zgrade Predsjedništva.

Za tužnom povorkom dugo je gledala Redžada Mehmedović. U kamionu ove godine nema njenih krvnih srodnika, ali ističe, da sve što ima je u Potočarima i da su njeni najmiliji ranije pronašli smiraj. Otac je ukopan 2006., a njen djed godinu kasnije.

Ona je s porodicom u Sarajevo stigla iz daleke Amerike, tačnije iz St. Louisa, grada u američkoj saveznoj državi Missouri. 

„Moj brat ne zna šta je ljubav oca, nikad nije zovnuo babo. Nikad nije osjetio zagrljaj i nježnost oca. A, ti koji su ga ubili žive sretno, nasmijano. Za jedan život pati 30 ljudi, patim ja, moja tri brata, pati moje dijete što nema djeda, pate moje tetke i svi, a niko nije odgovarao za njegovu smrt u 35. godini života“, kaže Mehmedović za Patriju.

Živjela je u Sućeskoj, a 2003. godine odlazi u SAD. 

„Moja tri brata su preživjela i od amidže sinovi. Bili su 1995. baš mali i na svu sreću preživjeli. Svi iznad 11 godina su mi pobijeni“, kroz suze govori Mehmedović.

Njene komšije u SAD, kaže, znaju šta se desilo u Srebrenici 1995. godine, zna cijeli svijet.

„Nas ima mnogo i obilježavamo svaki 11. juli, a svaki dan živimo tako sa sjećanjima. Tamo se priča o tome, snimaju se filmovi. Pravimo tevhide u čast žrtava. Imamo Cvijet Srebrenice u St. Louisu. To nikada zaboravu dati nećemo. Moji sinovi sve znaju, nikada nećemo dozvoliti da se zaboravi. Gradit ćemo spomenike, pisati o tome, snimati fimove. Srebrenica nikad neće biti zaboravljena“, dodaje Mehmedović.

Ona napominje da BiH treba Zakon o zabrani negiranja genocida.

„Negirati genocid mogu samo neljudi. Cijeli svijet zna šta se desilo 1995., ali radi kakve takve satisfakcije nama žrtvama treba taj zakon. Trebalo se ranije razmišljati o tome. 10.000 nevinih ljudi je pobijeno“, dodaje Mehmedović.

#BiH