Članak

Ministar Šarović sa rezidentnom predstavnicom UNDP-a: Ubrzati promjene i napredak

Na sastanku je istaknuto da su za Bosnu i Hercegovinu važna dva pravca - evropske integracije i ispunjenje Ciljeva održivog razvoja UN-a, ali da kompletan napredak mora biti značajno ubrzan.

SARAJEVO, (Patria) - Reforme u Bosni i Hercegovini provode se u brojnim oblastima ali njihova puna implementacija mora i može ići mnogo brže, rečeno je na današnjem sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića sa rezidentnom predstavnicom UNDP-a u Bosni i Hercegovini Stelianom Nederom.

Na sastanku je istaknuto da su za Bosnu i Hercegovinu važna dva pravca - evropske integracije i ispunjenje Ciljeva održivog razvoja UN-a, ali da kompletan napredak mora biti značajno ubrzan.

„Trenutno u Ministarstvu imamo spremnih deset kvalitetnih reformskih zakona koji, iako detaljno pripremljeni, dugo čekaju usvajanje samo zbog nesposobnosti postizanja konsenzusa svih struktura vlasti. To nas koči, i zbog toga nas nažalost pretiču mnoge zemlje u okruženju“, istakao je ministar Šarović.

Rezidentna predstavnicima UNDP-a takođe je navela da će ova organizacija dodatno raditi na ubrzanju započetih aktivnosti i širenju oblasti rada. Jedan od najznačajnijih projekata UNDP-a u našoj zemlji trenutno je projekat „Zeleni ekonomski razvoj“ čiji je cilj stvaranje samoodrživog sistema energetske efiksnosti uz ostvarenje novčanih ušteda, reinvestiranje ušteđenih sredstava i zapošljavanje domaće radne snage, što doprinosi razvoju tržišta i povećanju privrednog napretka.

Ističući da je ovaj projekat višestruko koristan, ministar Šarović je naglasio da je prosječna potrošnja energije u javnim objektima u BiH tri puta veća od prosjeka Evropske unije.

Ministar Šarović izrazio je spremnost za dalji rad i saradnju sa UNDP-om, uz zahvalnost na privrženosti koju ova misija u kontinuitetu pokazuju prema BiH, kroz brojne projekte u sektoru ekonomije, poljoprivrede, energetike, vodnih resursa, turizma i zaštite okoline.
 

#Biznis