Objavljeno u kategoriji Svijet na 16.11.2014 11:49:22

Britanski hirurg preko Hrvatske pobjegao u Pakistan i pridružio se talibanima

Mirza Tariq Ali osuđen u odsustvu na kaznu zatvora u Britaniji

Britanski hirurg kojem se trebalo suditi zbog napada pobjegao je iz zemlje i preko Hrvatske dospio u Pakistan gdje je postao visoki dužnosnik talibana, piše britanski mediji, prenosi bh. novinska agencija Patria. 

Mirza Tariq Ali (39) uspio je pobjeći britanskim vlastima mada su mu oduzeli pasoš u očekivanju suđenja. Ponovno se pojavio prošle sedmice u video snimci za regrutovanje članova za talibansku grupu u kojoj poziva strane džihadiste da mu se pridruže.

Ali je pobjegao iz Britanije u namjeri da otputuje u Siriju kako bi se pridružio Islamskoj državi, prema njegovoj video snimci, dok je čekao na suđenje za nasilničko ponašanje na protestima na kojima je pozivao na džihad u Siriji. U odsutnosti je osuđen na 15 mjeseci zatvora.

U video snimci Ali kaže da je pritvoren u Hrvatskoj i deportiran Pakistanu kako ne bi bio izručen Britaniji na odsluženje kazne. Nije jasno kako se pojavio u Hrvatskoj. Rekao je kako je dok se nastojao pridružiti Islamskoj državi uhapšen negdje na putu i pritvoren u Hrvatskoj.

Nakon puštanja na slobodu u Hrvatskoj Ali je deportiran u Pakistan gdje se pridružio pakistanskoj talibanskoj grupi Tehreek-e-Taliban Pakistan Jamaatul Ahrar.

Ovaj hirurg, koji je došao u Britaniju 2004. iz Pakistana gdje je bio vojni ljekar, jedan je od sve većeg broja poznatih islamskih ekstremista koji su izbjegli zatvor kako bi vodili "sveti rat" u inostranstvu. 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android