Objavljeno u kategoriji Svijet na 09.07.2019 09:40:00

Nastavljeni protesti u Albaniji, opozicija zahtijeva ostavku premijera Rame

Demonstranti zahtijevaju ostavku premijera Edija Rame

(Patria) – Albanska opozicija organizirala je desete po redu proteste ove godine, zahtijevajući ostavku premijera Edija Rame zbog navodne izborne prevare i korupcije.

Uprkos ljetnim vrućinama, nekoliko hiljada demonstranata skandiralo je poruku Rami da napusti funkciju kako bi 'Albanija postala poput ostatka Evrope'.

Lider opozicione Demokratske stranke Lulzim Basha izjavio je da Albanci žele istinsku promjenu, te da će 'upotrijebiti svako sredstvo da svrgnu Ramu sa vlasti'. Basha je podvukao da ukoliko Rama ne ode, 'neće biti EU integracije, vladavine prava ili pravde', prenosi portal Euronews.

Zemlje članice Evropske unije donijet će odluku ove jeseni da li da započnu pregovore o pridruženju Albanije i Sjeverne Makedonije nakon što je Evropska komisija sugerirala da obje zemlje zaslužuju da se približe bloku.

Socijalist Edi Rama koji je već u drugom premijerskom mandatu, nazvao je Demokrate gubitnicima, a njihove lidere optužio za podrivanje reformi pravosuđa kojima se, inače, nastoji zaustaviti imunitet za slučajeve korupcije u političkom vrhu.

 

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android