Članak

Carrie Lam: Prijedlog zakona 'zvanično mrtav'

(Patria) – Lider Hong Konga Carrie Lam izjavila je da je kontroverzni prijedlog zakona o ekstradiciji 'mrtav', ali ga nije zvanično povukla.

(Patria) – Lider Hong Konga Carrie Lam izjavila je da je kontroverzni prijedlog zakona o ekstradiciji 'mrtav', ali ga nije zvanično povukla.

Prijedlog zakona uzrokovao je političku krizu u Hong Kongu praćenu masovnim protestima.

Na konferenciji za medije u utorak, Lam je izjavila da joj je 'slomljeno srce' zbog sukoba koje je uzrokovao predloženi zakon, koji je opisala kao 'propast'.

Lokman Tsui, profesor novinarstva na kineskom univerzitetu u Hong Kongu smatra da 'zvanično mrtav' nije ni pravni ni politički termin. 'Još uvijek nije jasno da li je prijedlog zakona povučen, te možemo samo pretpostaviti da jeste, obzirom da ona još uvijek nije izgovorila te riječi', tvrdi Tsui i dodaje na Twitteru da 'ako je već mrtav po svim osnovama, zašto ne izgovoriti te riječi i zvanično ga povući?'

Drugi su mišljenja da se Lam samo referira na prethodnu odluku vlade da suspenduje zakon.

Iako uznemirenenim stanovnicima Hong Konga njena izjava nije dovoljna, Lam je ipak bila dovoljno jasna kada je rekla da 'ljudi više neće morati brinuti da će rasprave o prijedlogu zakona biti obnovljene u trenutnoj legislaturi', kao i to 'kada trenutna legislatura istekne u julu sljedeće godine, i prijedlog zakona će automatski isteći'.

Međutim, čini se da je također 'isteklo' povjerenje stanovnika Hong Konga u njihovog lidera Carrie Lam koju posmatraju kao pijuna Beijinga, te su između ostalog zatražili i njenu ostavku. Nepovjerenje je samo poraslo kada je odbila podržati istragu o upotrebi sile od strane policije prilikom suzbijanja protesta.

Istovremeno, Lam je pristala na susret sa grupom demonstranata, što je suprotno dotadašnjim običajima razgovora iza zatvorenih vrata, piše Guardian.

Većina stanovnika Hong Konga doživjela je prijedlog zakona o ekstradiciji u Kinu kao napad na autonomiju ove teritorije, koja je Hong Kongu obećana u sklopu principa 'jedna zemlja, dva sistema' kada je bivša britanska kolonija vraćena Kini 1997. godine. Oni su zabrinuti da će Beijing zloupotrijebiti zakon o ekstradiciji kako bi se obračunavao sa disidentima i političkim aktivistima.

 

#Svijet