Objavljeno u kategoriji Svijet na 08.07.2019 09:09:00

Cipras priznao poraz

Foto Arhiv

(Patria) - Grčki premijer u odlasku Aleksis Cipras priznao je u nedjelju poraz na parlamentarnim izborima, a čelnik pobjedničke Nove demokratije Kiriakos Micotakis obećao je pokrenuti privredu nakon krize koju je preživjela Grčka.

Prvi službeni rezultati pokazuju da su Grci na prvim parlamentarnim izborima otkako je zemlja izbjegla stečaj izabrali 51-godišnjeg Micotakisa za budućeg šefa vlade.

Njegova Nova demokratija je dobila 39,7 posto glasova prema 31,4 posto za Ciprasovu Sirizu, prema prvim službenim djelomičnim rezultatima s više od 50 posto birališta.

Poraženi Cipras je u telefonskom razgovoru čestitao svom konzervativnom protivniku.

U grčkom parlamentu će konzervativci imati 158 od 300 mjesta, dok će Siriza zadržati samo 86 od 144 koliko je imala dosada.

Tri godine nakon što je preuzeo vodstvo konzervativne stranke, Kirakos Micotakis, kojeg doživljavaju kao reformatora bliskog poslovnim krugovima, obećao je "pokrenuti privredu i ostaviti krizu iza sebe". 

Izbor Micotakisa, sina premijera i potomka političke dinastije, obilježava povratak "familijokracije" u grčkoj vladi, tradicije koju je Aleksis Cipras prekinuo kada je stupio na vlast u dobi od 40 godina.

Iako je Grčka uspjela potaknuti privredni rast, njena nezaposlenost, koja iznosi 18 posto, najviša je u eurozoni.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android