Članak

Porast femicida u Francuskoj: 74 ubistva žena od strane njihovih partnera u prvoj polovini 2019.

(Patria) – Članovi nevladinih organizacija i srodnici žena koje koje su ubili njihovi partneri, priključili su se protestima u subotu u Parizu...

(Patria) – Članovi nevladinih organizacija i srodnici žena koje koje su ubili njihovi partneri, priključili su se protestima u subotu u Parizu, zahtijevajući od vlade da poduzme odlučniju akciju na zaštiti žena od femicida.

Najmanje 74 francuskinje ubili su njihovi partneri ili bivši partneri samo u prvoj polovini ove godine, što je više nego u isto vrijeme prošle godine, statistika je francuske nevladine organizacije Femicides par compagnons ou ex (Femicid od strane partnera ili bivših).

Jedna od predstavnica ove NVO tvrdi da je nesretni epilog prošle godine bio 120 ubistava, a da se svaka dva dana ubije jedna žena. Samo u prošloj sedmici, 4 žene su ubili njihovi partneri.

Ona je navela i neke konkretne slučajeve poput Christelle (32), majke četvero djece koju je nožem u petak u njenom domu usmrtio njen partner. Samo dan ranije, Isabelle (37), majka troje djece, koju je njen partner namjerno pregazio autom, te Leila (20) koju je u srijedu nasmrt pretukao njen partner u trećem mjesecu trudnoće.

Nevladine organizacije poput Femicides par compagnons ou ex zahtijevaju veću sistemsku zaštitu za žene na nacionalnom nivou.

'Istraga bi trebala uslijediti odmah nakon nasilja u porodici, kao što je slučaj sa djelima provale i pljačke', insistiraju predstavnice ove NVO. One navode da neke od žena koje su izgubile život ove godine su se prethodno obratile policiji, ali nisu bile ozbiljno shvaćene.

Aktivistice od francuskih vlasti također zahtijevaju tretman i rehabilitaciju za nasilne muškarce, ali i njihovo odvajanje od njihovih partnerica i djece, umjesto prebacivanje žena i djece u sigurne kuće koje su često popunjene i ne mogu odgovoriti na potrebe.

'Ove žene iz jednog pakla dospiju u drugi dok njihovi nasilni partneri ostaju kući i nastavljaju ih zlostavljati putem djece jer u većini slučajeva zadrže roditeljska prava', tvrde aktivistice.

One navode primjer Španije koja je uspjela reducirati broj femicida zahvaljujući mjerama koje, kako kažu, Francuska nije spremna primijeniti.

Francuska ministrica jednakosti Marlene Schiappa izdala je saopćenje u petak u kojem se između ostalog navodi da je 'neprihvatljivo da u 2019. godini, u Francuskoj, žene ubijaju njihovi supružnici', kao i to da je vlada pozvala na povećanu upotrebu naloga za zaštitu, te da je odobrila upotrebu elektronskih narukvica za nadzor nasilnih supružnika.

'Moramo ozbiljno shvatati pozive u pomoć', kazala je Schiappa, piše portal Euronews.

#Svijet