Objavljeno u kategoriji Svijet na 15.11.2014 15:42:05

Lideri Samita G20 u borbi protiv ebole

Lideri zemalja pozvali WB i MMF da nastave s podrškom

Lideri najbogatijih zemalja na svijetu na samitu grupe G20 u Australiji (Brizbejn) obećali su da će učiniti sve što je moguće da "iskorijene" epidemiju ebole, prenosi bh. novinska agencija Patria.

- Članice grupe G20 su se obavezale da će učiniti sve kako bi međunarodni napori doveli do iskorijenjivanja epidemije i da će pokriti sve ekonomske i humanitarne posljedice - navodi se u saopćenju G20 objavljenom nakon prvog dana samita koji se završava u nedjelju.

U epidemiji ebole do sada je umrlo 5.000 osoba, najviše u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Šefovi država i vlada su pozvali Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond da nastave s čvrstom podrškom ugroženim zemljama.

Svjetska banka je iskoristila samit G20 da zastupa svoj plan osnivanja "hitnih fondova" namijenjenih boljem suočavanju s budućim pandemijama, kako bi se izbjeglo ponavljanje spore i zakašnjele reakcije kakva je bila prema virusu ebole.

Institucija smatra da bi širenje dosadašnje epidemije moglo koštati zapadnu Afriku više od 32 milijarde dolara do kraja 2015.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android