Članak

Više stotina ljudi na protestima: Muriz poručio ponovo da zna ime ubice, ali ga neće reći!

Ispred Pozorišta je nekoliko stotina građana koji daju podršku porodici u njenoj borbi za pravdu.

(Patria) - Ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu u popodnevnim satima, tačnije od 18 sati  održavaju se protesti porodice ubijenog mladića Dženana Memića. Ovi protesti svojevrsna su reakcija porodice Memić nakon što je Vrhovni sud FBiH prihvatio žalbu Tužilaštva KS na oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću, koji su se teretili za “izazivanje saobraćajne nesreće i spriječavanje dokazivanja”.

Ispred Pozorišta je nekoliko stotina građana koji daju podršku porodici u njenoj borbi za pravdu. Okupljeni uzvikuju "Pravda za Davida", "Parvda za Dženana", "Pravda za svu našu djecu".

„Već  18. put ukazujem na kriminal. Saobraćajna nesreća se nije desila. Dalida Burzić je kriminalac, Ševal Kovačević je kriminalac! Ustavni sud, Vrhovni sud. Kome više šta reći, oni ne odustaju, ali ne odustajem ni ja idemo do kraja.
Sanjao sam sinoć Dženana pita me je: „Jaro što te to nema“. Uskoro ću doći, ja ću ovo završiti sigurno. Dženan je ubijen, znam ime ubice, ali ga nikad neću reći. Pitajte advokata zašto. Nek to urade institucije i Dalida Burzić. Ja ću preuzeti pravdu u svoje ruke, meni nije žao umrijeti, jedva čekam da se sastanem sa Dženanom“, poručio je Muriz Memić, otac ubijenog Dženana.
Kada je riječ o nastupajućem utorku i ponovljenom suđenju Memić kaže:

„Sve na početak, zašto. I baš za saobraćajnu nesreću koje nema. Ja dajem svoje imanje, imanje brata i Ferageta Ifeta da demantuje dotora Kulovića koji je kazao da nije bilo nesreće. Ja želim da kroz zakone i dokaze koje sam im dao urade posao. Znamo istinu ne možemo je sakriti. Nisamkukavica, nek ove kukavice izađu pred mene. Ja se nikoga ne bojim i ne žalim umrijeti“, dodaje Memić.

Iako su kako kaže, druge strake u finalu na Vrhovnom sudu odradile posao, i dalje smatra da je SDA uradila najveći dio „posla“ da zataška ova slučaj.

Na proteste su došli i članovi grupe Pravda za Davida kao i majka ubijenog Davida Dragičevića Suzana Radanović. I otac nastradale Selme Agić, Amir, je na protestima.

Arijana Memić, sestra ubijenog Dženan kazala je kroz suze da je Dženan ljubav i simbol otpora i borbe.

"Ovo nije samo borba moje porodice već borba za prava svih porodica. Ovo nije slučaj Memic već mrlja ove države", kazala je Arijana zahvaljujući svim prisutnim na podršci.

Ona je pozvala prisutne da dođe u utorak na suđenje i pokažu da je svima stalo do pravde i Dženana iako su prošle tri godine.

Arijana Memić pozvala je Ružicu Jukić, potpredsjednicu VSTV-a da podnese ostavku. A Tužilaštvo BiH da otvori istragu.

"Od Gordane očekujemo da uradi ono što po zakonu mora, nema msetnji da Tužilaštvo BiH provede istragu o tome ko je skrivao ubice mog brata", kazala je Arijana.

Ona je istakla da njen brat nije zaslužio još i nepravdu nakon onakvog kraja.

"Doći će oni kod Dragog Boga, i kod Njega nema izbrisanih snimaka. Mog brata je ubila njegova ljubav koja se sada pretvorila u amneziju. Ono što ona ima za srce je kamen, a obraz joj može zamijeniti svaki obućar. Molim Boga da mi da mi snage da sačuva mene i moju porodicu, i sve ljude koji se bore za pravdu. Hvala Vam što ste došli", kazala je Arijana.

Amir Agić, otac Selme Agić koja je poginula u saobraćajnoj nesreći zajedno sa Editom Malkoč kada ih je udario Sanin Sefić, obratio se prisutnima kazavši kako je tu da da podršku svim ljudima kojima se desila ista ili slična tragedija.

#BiH