Objavljeno u kategoriji Biznis na 29.06.2019 09:27:00

Grad Sarajevo i UNDP za razvoj inovativnih ideja i projekata iz fonda daju 800.000 KM

Foto Patria

(Patria) - U okviru inicijative „Smart Sarajevo“, Grad Sarajevo i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) objavili su javni poziv za projekte koje će biti finansirani iz fonda većeg od 800.000 KM.
Projekti će tretirati najvažnije izazove i potencijale koje su sami građani Sarajeva definirali kroz istraživanje koje je provedeno u martu ove godine.

Između ostalog, 55 posto ispitanika u istraživanju u kojem je učestvovalo više od 1.200 građana Sarajeva, ocijenilo je da im se u glavnom gradu BiH najviše sviđa „blizina prirode i planina“, 31,5 posto navodi da im se najviše sviđaju „različite kulture i identiteti“, dok je na trećem mjestu „jedinstven smisao za humor“.

Građani su, također, identificirali i tri najveća izazova i prioriteta za sve nivoe vlasti u Sarajevu, a to su zagađenje zraka, javni prijevoz i važnost vladavine prava, transparentnost i borba protiv korupcije. 

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka ističe kako se radi o projektu koji na jedinstven način, u komunikaciji sa građanima, otvara priliku da se realiziraju konkretne incijative i utječe na kvalitet života građana. 

"Istraživanje koje je provedeno je pokazalo da građani vrlo jasno dijele sa nama uvjerenje da su javne investicije u razvoj turizma i olimpijskih planina naš najveći potencijal i šansa. Također, oni su vrlo jasno rekli i šta misle koji su najveći izazovi i problemi, što nas sve dodatno obavezuje. Mi smo zahvalni UNDP sa kojim smo oformili fond za najbolje inicijative i najpametnija rješenja koja će nam pomoći da se približimo viziji Sarajeva budućnosti", rekao je gradonačelnik Skaka.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android