Objavljeno u kategoriji Region na 15.11.2014 09:36:36

Loša ekonomska situacija i nezaposlenost osnovni problemi u zemljama Zapadnog Balkana

Evropska komisija napravila izvještaj

Ekonomska situacija u zemljama Zapadnog Balkana pogoršala se za posljednjih nekoliko mjeseci, što znači da je oporavak koji je počeo 2013. godine bio slab, navodi se u analizi Evropske komisije, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Srbija i Albanija su ušli u recesiju. Jedini značajan rast realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) je registriran u Makedoniji.

Osim Makedonije, rast BDP-a je također registriran na Kosovu.

S druge strane, analiza pokazuje da su razorne poplave ovog maja u Srbiji i Bosni i Hercegovini imale posljedice po infrastrukturu i izazvale ogromne gubitke u proizvodnji, naročito u rudarskom i energetskom sektoru.

Zaustavljanje rasta u Crnoj Gori i Albaniji je posljedica značajnog pada industrijske proizvodnje, dok se u Srbiji situacija pogoršala zbog nedostatka investicija.

Iako se bilježi blagi pad stope nezaposlenosti, ona je još uvijek u regiji dosta visoka. Na Kosovu 30 posto, Makedonija 28 posto, BiH 26,8 posto, Srbija više od 20 posto i Albanija 18 posto. Nezaposlenost je izražena među mladima i potrebne se strukturne mjere na tržištu rada i proizvodnji.

Glavni izazov za većinu zemalja Zapadnog Balkana je niska pokrivenost uvoza izvozom, pogoršanje situacije deficita tekućeg računa, posebno u prvoj polovici 2014. Ovaj deficit najniži je u Makedoniji - 1,2% BDP-a, dok je u drugim zemljama regije u rasponu od 7,0% - Bosna i Hercegovina, 11,6 – Albanija i 15,2 - Crna Gora.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android