Objavljeno u kategoriji Region na 14.11.2014 18:19:46

U "sačekuši" upucan srbijanski tajkun Milan Beko

Beko: Blizak prijatelj Tome Nikolića (Foto: Blic)

Srbijanski biznismen Milan Beko ranjen je u pucnjavi na Senjaku u Beogradu, javljaju srbijanski mediji, prenosi bh. novinska agencija Patria. Kako javlja Blic riječ je o izuzetno ozbiljnim povredama i on je trenutno u operacionoj sali. Prema prvim informacijama iz policije Beko je upucan u "sačekuši" ispred svoje kuće.  Policija traga za napadačem.

Inače, Milan Beko je, prema dosadašnjim pisanjima medija, jedan od najbogatijih ljudi u Srbiji. Osim što se, preko svojih offshore kompanija nalazi u vlasničkoj strukturi nekih od najvećih kompanija u Srbiji, Beko je poznat i po svojim političkim vezama.

Bio je kum ubijenog premijera Zorana Đinđića, navodno je bio i finansijer Liberalno demokratske partije, dok je u prijateljskim odnosima i sa sadašnjim predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, pa se tokom predizborne kampanje Beko pominjao i kao čovjek koji bi mogao da bude novi premijer Srbije.  

Poslije Miroslava Miškovića, Milana Beka nazivaju drugim tajkunom Srbije.

Karijeru je počeo u jednoj privatnoj kompaniji, ali je javnosti postao poznat 1996. kada ga Slobodan Milošević imenuje za ministra privatizacije koji prodaje Telekom Srbija za 1.5 milijardi njemačkih maraka.

U republičkoj a potom i saveznoj Vladi ostaje do 2000. godine poslije čega javnost počinje da ga zove biznismenom iz sjenke.Preko svojih offshore kompanija učestvuje u privatizaciji mljekara i proizvođača mineralne vode Knjaz Miloš.

Kupio je akcije Večernjih novosti i trgovinskog lanca C Market, ali i Luke Beograd zbog čega je protiv njega, prije tri godine Savet za borbu protiv korupcije podnio krivičnu prijavu jer je, kako su naveli, riječ o korupciji velikih razmjera.

Savet je naveo da je Luka prodata za 40 miliona eura firmi iz Luksemburga koja ima osnivački kapital od svega 30 000 eura, dok su država i akcionari oštećeni za 21 milion eura.   

Milan Beko ne krije da je blizak svim političkim partijama, a javno je posjetio sadašnjeg predsjednika Tomislava Nikolića u bolnici dok je štrajkovao glađu. Tom prilikom Nikolić ga je nazvao svojim velikim prijateljem.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android