Članak

Burno na sjednici Predstavničkog doma - SDP: Osovina Čović - Dodik želi blokirati Parlament FBiH

Zaimović je replicirao i poručio da će dokazati da žele funkcionisanje Predstavničkog doma, te odbacio povezanost sa osovinom HDZ-a i Milorada Dodika. 

SARAJEVO, (Patria) - Nastavljena je treća redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. 

Predsjednik Kluba SDP-a kazao je da smatraju, a vjeruju i dobar dio doma, da bi bilo katastrofalno da se danas prekine sjednica i da se još jedan parlament stavi u blokadu. 

“Sve što je kolega Bošković rekao moglo bi se svesti pod nako. Odmah sazovite sjednicu Komisije za imenovanje i odmah ćemo izabrati rukovodstvo. Ako je problem tačka dnevnog reda, glasajte protiv i to je to. Ovo meni smrdi na osovinu Dodik-Čović. Neki su to omogućili time što su Dodiku i Čoviću dali po četiri delegata u Domu naroda BiH. Ovo je politikantsvo i protiv toga ćemo se boriti i u Parlamentu i van njega”, poručio je Mašić.  

Bošković je rekao da “odbacuje pomisao da im nije namjera blokada doma i da će dokaz brzo doći, ali ne kada to hoće Mašić i sadašnja većina”.

“Nismo ovo izrekli da blokiramo i bilo šta zaustavimo”, rekao je Bošković.

Mirsad Zaimović iz SDA, koji je danas u funkciji predsjedavajućeg Kluba SDA, kazao je da SDA nije nikada i neće nikada blokirati rad institucija države. 

“Ukoliko ne imenujemo novo rukovodstvo, tražit ćemo od predsjedavajućeg da nastavi raditi. Informacije koje imamo govore da će se dogovor o parlamentarnoj većini desiti brzo. Smatrali smo da nijedna od današnjih tačaka nije životno važna da ne može sačekati 15 dana. Ne želimo blokadu Parlamenta i to ćemo dokazati”, rekao je Zaimović.

Zastupnik SDP-a Senaid Begić kazao je da može shvatiti HDZ za ono što traže i da je siguran u saradnju HDZ-a i Dodika, ali da ne može shvatiti da SDA ne razumije da je životno važno da Predstavnički dom FBiH funkcioniše do rukovodstva nove većine. 

“Ako ništa zbog poruke ovoj osovini i građanima da bar nešto u državi funkcioniše. Ako sada dođe do blokade, trebamo se zapitati je li ovo strategija plana B ili plana C”, kazao je Begić. 

Zaimović je replicirao i poručio da će dokazati da žele funkcionisanje Predstavničkog doma, te odbacio povezanost sa osovinom HDZ-a i Milorada Dodika. 

Replika na repliku se nastavila, pa je Begić ponovio da je osovina Čović - Dodik uplela prste u ono što se danas dogodilo u Predstavničkom domu. 

Zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić poručila je da je prijedlog izbora novog rukovodstva crvena linija i da očekuje da HDZ BiH i SDA, kao i ostali, danas neće preći tu liniju.

Zastupnik SDP-a Irfan Čengić kazao je da je historijski negativni rekord ostvaren ove godine zbog neformiranje Vlade FBiH. 

“Drago mi je da je Mladen Bošković izašao iz ormara i nama je HDZ jasan, jer znamo na kojoj osovini funkcioniše. Danas imamo životno pitanje doktora i neko to tako neshvata, iako sve više doktora odlazi iz BiH. Imamo i Aluminij, kao i privrednike koji trpe zbog rekonstrukcija. Pozivam vas da ne isporučite Parlament FBiH Dodiku i Čoviću. Podsjećam da samo u Predstavničkom domu imamo većinu, a u Domu naroda FBiH imate ili Dodika ili SDP”, kazao je Čengić. 

Mašić je pozvao SDA da ne ispunjavaju interese i uslove Dodika preko Čovića. 

“SDP će i iz opozicionih klupa uvijek podržavati sve ono što je u interesu građana i države”, rekao je Mašić 

Rasprava je u toku.

#BiH