Članak

Međunarodna ljetna škola na FKN: Brojni rizici u urbanim sredinama, kako ih spriječiti

Korajlić je istakao da ne može samo policija rješavati probleme koje imamo, kao što je slučaj migrantske krize. 

SARAJEVO, (Patria) –  Na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije otvorena je Međunarodna ljetna škola „Prevencija rizika u urbanim sredinama“ koja će trajati šest dana. Ljetna škola organizovana je u saradnji sa Univerzitetom „Sv. Kiril i Metodije“ i Filozofskim fakultetom iz Skoplja.  Dekan FKN-a Nedžad Korajlić kazao je da se pokušava kroz ljetne i zimske škole uvezati Zapadni Balkan. 

„Čut ćemo iskustva naših susjeda iz Sjeverne Makedonije, civilne zaštite. Pokušavamo kroz jedan multidisciplinarni pristup da studentima i stručnjacima približimo izazove koji se dešavaju u našim sredinama, da pokušamo da otklonimo uzroke rizika koji imamo u urbanim sredinama.“

Korajlić je istakao da ne može samo policija rješavati probleme koje imamo, kao što je slučaj migrantske krize. 

„Imamo civilne zaštite bez kojih ne možemo zamisliti rješavanje bilo kojeg problema kada su u pitanju elementarne nepogode i drugi problemi“, istakao je Korajlić. 

Dekan Filozofskog fakulteta Ratko Duev kazao je da je ovo već druga godina kako zajedno sa FKN organiziraju Ljetnu školu. 

„Želimo regionalni pristup sa ekspertima i razmjenom iskustava, a imamo iste probleme u urbanim sredinama, da dođemo do boljih rezultata i preporuka za naše gradove i države. Gubimo puno ljudskih života zbog neznanja i loše infrastrukture. Ljetna škola omogućava studentima i predavačima da nadograde svoja znanja, jer moramo učiti cijelog života. Uključeni su stručnjaci iz više oblasti iz društvenih i humanističkih nauka“, kazao je Duev.

Duev je istakao da je najveći rizik u urbanim sredinama neplanska gradnja i izmjena regulacionih planova koji se mijenjaju „kako kome treba“. 

Direktor Direkcije za zaštitu i spašavanje Republike Sjeverne Makedonije Adnan Džaferoski kazao je da je civilna zaštita stub svakog razvijenog društva. 

„To je jedna od najvažnijih institucija u bezbjedonosnom sistemu svake razvijene države. Cilj nam je da otvorimo neka goruća pitanja. Moramo podići svijest društva i da opomenemo vlasti da prestanu da se igraju sa planiranjem u urbanizmu i rasprodavanje zelenih površina“, kazao je Džaferoski. 

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite ističe da je jedan od najvećih rizika u urbanim sredinama zemljotresi, ali i poplave, zarazne bolesti. 

„Imali smo u prošlosti i velike poplave, i zemljotrese u regionu. Poplave su dokaz da nijedno društvo nije pošteđeno od katastrofa vidjeli smo to i u proteklih nekoliko mjeseci kada se Evropa suočavala s poplavama. Mora se raditi na prevenciji i edukaciji, da se korita ne sužavaju, ne uništavaju, da se ne prave neki improvizirani mostovi.“ 

Solak navodi da bi se trebalo zaustaviti odlaganje otpada na koritima rijeka, a kada je riječ o šumama da se nakon sječe urede ta područja.  

Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS istakao je da je FKN institucija baza znanja koja bi nas u budućnosti trebala spasiti svih sigurnosnih rizika u kojima se možemo naći. Posebno se osvrnuo na saradnju javnog i privatnog sektora. 

„Mi iz javnog sektora trebamo poticati privatni sektor da bude dijelom sigurnosti jer tu imamo kapacitete koji mogu svojim angažmanom doprinijeti da imamo dobre rezultate.“

U ovom akademskom programu učestvovat će 85 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Italije, Kosova, kako studenata, tako i profesionalaca čiji je djelokrug širi kontekst sigurnosti. Predavači na ovom programu, pored akademskog osoblja Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta „Sv. Kiril i Metodij“, te Univerziteta „Sapienza“ iz Rima, su i brojni eksperti iz regiona, predsjednici komora za privatnu zaštitu iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Hrvatske, kao i djelatnici Federalne uprave civilne zaštite i Direkcije za zaštitu i spašavanje Republike Sjeverne Makedonije, te niz stručnjaka iz prakse.
 

#BiH